Univerzitetska bolnica Sen Pjer u Briselu cilj saber napada

BRISEL – Kompjuterski serveri Univerzitetske bolnice Sen Pjer u centru Brisela su bili cilj sajber napada u noći između petka i subote.

Abnormalna aktivnost kompjuterskog Sistema je brzo bila primećena

„Vrlo brzo su uspeli da otkriju abnormalnu aktivnost na računarskoj mreži i oko 4 sata ujutro ustanovili su da smo više nego verovatno žrtva sajber napada”, objasnio je Filip Leroj, izvršni direktor bolnice belgijskim medijima.

U saradnji sa specijalizovanim službama federalne policije i tužilaštva, bolnica je pokrenula plan za vanredne situacije i uvela procedure kako bi se održala nesmetana aktivnost zdravstvene ustanove.

Ove procedure podrazumevaju isključenje servera i povratak na „papirnu“ komunikaciju unutar bolnice.

„Aparati u operacionim salama ili neophodni pacijentima nisu pogođeni, stoga bolnička aktivnost funkcioniše normalno”, uverava generalni direktor.

Iz predostrožnosti, vozila hitne pomoći su presumerena na susedne ustanove.

Uz pomoć savezne policije, IT tim bolnice radi na obezbeđivanju servera i ponovnom pokretanju mreže što je pre moguće.

„U ovom trenutku nemamo naznaka o krađi podataka o pacijentima. Još ne znamo kada će hitni slučajevi moći da nastave sa normalnim aktivnostima, ali se održavaju sve planirane konsultacije i hospitalizacije. Blok za isporuku takođe funkcioniše normalno, mada mi u ovoj fazi radije šaljemo visokorizične isporuke u susedne bolnice”, kaže generalni direktor.

Još uvek nije poznato poreklo i svrha ovog sajber napada, niti da li je tražena otkupnina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar