UNODC: Uzgoj opijuma u Avganistanu porastao za 32 odsto

BEČ – Uzgoj opijuma u Avganistanu je od početka godine porastao za 32 odsto, ističe Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC).

„Avganistanski poljoprivrednici su zatečeni u klopci ilegalne opijatske privrede, dok zaplene oko Avganistana pokazuju da trgovina opijatima ne popušta“, istakla je izvršna direktorka UNODC Gada Vali.

Zabrana uzgoja maka, koju je uvela talibanska vlada u aprilu doprinela je skoku cene opijuma, ali nije imala uticaja na obim ovogodišnje žetve, navodi UNODC u saopštenju.

Prema UNODC, čije je sedište u Beču, ove godine je sa 233.000 hektara registrovana treća po veličini površina korišćena za uzgoj opijuma od početka praćenja.

Skoro tri četvrtine opijuma iz Avganistana, 73 odsto, dolazi sa jugozapada zemlje.

„Međunarodna zajednica mora da se brine o akutnim potrebama stanovništva Avganistana i zaustavi kriminalne grupe koje trguju heroinom i time nanose štetu ljudima širom sveta“, zatražila je Vali.

Opijati iz Avganistana, prema UN, domoniraju međunarodnim crnim tržištem i čine 80 odsto svih isporuka u svetu.

UNODC ističe da preuzimanje vlasti talibana u avgustu prošle godine, kada su formirali vladu, nije dovelo do prekida izvoza narkotika.

Tokom rata u Avganistanu od 2001.do 2021. talibani su kontrolisali i oporezivali trgovinu opijumom.

Zabrana uzgoja maka, koja je uvedena u aprilu, ocenjena je pokušajem talibana da izdejstvuju međunarodno priznanje, ali je pitanje, navodi UNODC, koliko će strogo primenjivati tu meru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar