UO PIC započinje dvodnevnu sednicu o novom šefu OHR

SARAJEVO – Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) započeće danas dvodnevnu sednicu na kojoj će razmatrati sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i sveukupnu situaciju u BiH.

Reč je o prvoj sednici PIC-a nakon što je u četvrtak, 27. maja, nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC-a.

Očekuje se da bi na sednici PIC-a mogao biti potvrđen Inckov nasldnik, preneo je sarajevski ortal Klix.

Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, izuzev Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a.

S tim u vezi predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je zatražila sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će, kako je najaljeno, biti održan sutra u Beogradu.

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da „traže postavljanje visokog predstavnika“.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da „zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10“, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

„Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike, kršeći međunarodno pravo“, poručio je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar