Uprkos teškom nasleđu Hrvatskoj i Srbiji je potrebno pomirenje

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković ukazao je na potrebu pomirenja između Hrvatske i Srbije, uprkos teškom nasleđu, kao i da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini.

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s porodicama nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je nasleđe teško”, kazao je Plenković u obraćanju na prijemu povodom predstojećeg Božića u organizaciji SNV u zagrebačkom hotelu Vestin.

Dodao je da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini, te najavio da će njegova vlada učiniti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Govorio je o ruskoj agresiji na Ukrajini i poručio da je Hrvatska stala na pravu stranu istorije, podržala žrtvu, pokazala solidarnost i činiće, kazao je, to i ubuduće.

“Posebno želim da zahvalim predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo poverenje koje nam daje okvir saradnje što traje već sedam godina“, rekako je Plenković i dodao da je zadovoljan velikim iskoracima koji su u tom smislu napravljeni.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i činjenicu da je predstavnik hrvatske zajednice Tomislav Žigmanov postao član srpske vlade.

“Hrvatska manjina u Srbiji je time dobila novi život”, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar