Uragan Harvi protutnjao obalom Teksasa

Uragan Harvi protutnjao je danas obalom Teksasa, rušeći kuće i prodavnice uz tako jak vetar i kišu da su vozači morali da sidju s puta jer nisu videli ivicu.

Harvi, najjači uragan koji je pogodio SAD u više od jedne decenije, prošao je noćas i danas stotine kilometara obale gde su se u naseljenim mestima pripremili za moguće opasne nalete vodenih zidova, koji su pretili da ulete dublje u kopno.

Snažni uragan stigao je do kopna kasno sinoć po lokalnom vremenu 48 kilometara severoistočno od mesta Korpus Kristi, kao oluja visoke kategorije četiri sa vetrovima jačine 209 kilometara na sat.

Postepeno je nevreme oslabilo tokom nekoliko sati na oluju kategorije jedan ali je i dalje razorno, sa vetrovimabrzine 144 kilometara na sat.

Za sada nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

Zbog snažnog vetra timovi spasilaca nisu mogli da pridju mnogim mestima i vlasti navode da bi moglo da prodje više sati pre nego što spasioci u potpunosti budu mogli da procene štetu.

Pored vetra i mogućih naleta vode visine do tri i po metra uragan predstavlja veliku opasnost za poplavu, a potencijalom da se zadrži na obali više dana i da donese oko metar kiše na ravnicu podložnu poplavama.

Do zore danas oko 300.000 domaćinstsava ostalo je bez struje u priobalnoj oblasti a gotovo pola metra kiše palo je u nekim mestima.

Čarls Voks, gradonačelnik Rokporta, priobalnog mesta od oko 10.000 stanovnika koje je bilo direktno na putu uragana, rekao je da je njegovo mesto dobilo direktan udarac i da je nevreme iza sebe ostavilo veliko razaranje, uključujući domove, radnje i škole koje su teško oštećene dok su neke zgrade potpuno uništene.

Voks je rekao da je sistem hitnog odgovora u gradu bio blokiran zbog gubitka servisa mobilnih telefona i drugih oblika komunikacije.

Nevreme predstavlja prvi test za upravljanje hitnim situacijama za administraciju predsednika Donalda Trampa.

Tramp je sinoć potpisao saveznu deklaraciju u kojoj je proglasio stanje katastrofe za priobalne okruge.

Tramp je pohvalio šefa Savezne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), Broka Longa, za to kako rešava probleme oko uragana.

U Tviter poruci jutros Tramp je rekao „Radite odličan posao, svet gleda. Budite bezbedni“.

U odvojenoj Tviter poruci Tramp je napisao da pažljivo prati uragan iz Kamp Dejvida i da gradske, državne i savezne vlasti odlično saradjuju. 

Zbog približavanja uragana Harvi desetine hiljada ljudi pobeglo je u unutrašnjost,  nadajući se da će izbeći nevreme koje je pretilo ne samo obali nego i velikom delu kopna Teksasa gde se nalaze rafinerije nafte u Hjustonu, ćetvtom po veličini gradu u SAD.

Dolaskom dana mogle su se videti srušene ulične svetiljke, drveće, crepovi koji su popadali sa zgrada.

Podstaknut toplim vodama Meksičkog zaliva, uragan Harvi je brzo jačao, i prelazio iz oluje kategorije jedan u petak ujutru do kategorije četiri do petka uveče. Njegova transformacija iz običnog bezimenog nevremena do uragana koji preti životima trajala je samo 56 sati, što je jako brzo i za uragan.

Harvi je stigao do obale kao nasnažnij uragan koji je pogodio SAD u poslednjih 13 godina i najjači je koji je pogodio Teksas od uragana Karla 1961, najjačeg registrovanog uragana u Teksasu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar