US BiH privredmeno stavio van snage Zakon o lekovima RS

SARAJEVO – Ustavni sud BiH privremeno je stavio van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

„Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno delovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtevima“, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju Ustavnog suda se dodaje da odluka o privremenoj meri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu.

Kako prenosi RTRS ove zakone Ustavni sud BiH razmatrao je na zahtev Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana i aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim se između ostalog predviđa i osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru prošle godine, ali j on na snagu stupio tek krajem juna ove godine.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je uoči sednice Ustavnog suda biH izneo lični stav da Republika Srpska ne treba da ima Agenciju za lekove i medicinska sredstva.

Političari iz Republike Srpske odgovorili su da je Ustavni sud BiH supstitucija za OHR, da deluju u sprezi na štetu Republike Srpske, a podržani su od bošnjačkih političara i sarajevskih medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar