Uskoro sastanak saudijskog i iranskog ministra spoljnih poslova

RIJAD – Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan al Saud i njegov iranski kolega Hosein Amirabdolahijan, složili su se da se sastanu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, objavila je danas saudijska državna agencija SPA, a cilj susreta je da se obnove veze između dve zemlje.

Ministri su razgovarali telefonom drugi put u nekoliko dana, preneo je Rojters.

„Razgovarano je o brojnim zajedničkim pitanjima, u svetlu trilateralnog sporazuma koji je potpisan sa Kinom. Dvojica ministra su se, takođe, složila da održe bilateralni sastanak tokom Ramazana“, navela je SPA.

Ranije ovog meseca, Iran i Saudijska Arabija su se dogovorili da obnove odnose nakon nekoliko godina neprijateljstava, koja su predstavljala pretnju stabilnosti i bezbednosti u Zalivu i uticale na pooštravanje odnosa na Bliskom istoku, od Jemena pa do Sirije.

Dogovor između regionalnih sila, šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije, uz posredstvo Kine, objavljen je nakon što su održani razgovori između vodećih bezbednosnih zvaničnika dve zemlje u Pekingu.

Analitičari ocenjuju da će obe strane imati korist od deeskalacije, pošto Iran pokušava da smanji uticaj SAD da izoluje Teheran u regionu, dok Saudijska Arabija želi da se fokusira na ekonomski razvoj.

Saudijska Arabija je prekinula odnose sa Iranom 2016. godine, kada je izvršen upad u njenu ambasadu u Teheranu jer je Saudijska Arabija pogubila šiitskog muslimanskog imama.

Kraljevstvo je i optuživalo Iran za napade raketama i dronovima na njihove naftne rafinerije 2019. godine, kao i na tankere u vodama Zaliva.

Iran je negirao te optužbe, a jemenski Huti, koje podržava Iran, izveli su pogranične napade raketama i dronovima na Saudijsku Arabiju, koja predvodi koaliciju protiv Huta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar