Usporena procedura vraćanja izbeglica u Tursku

Grčke vlasti saopštile su da za danas nije planirano nijedno vraćanje izbeglica u Tursku jer se povećao broj podnosilaca zahteva za azil na ostrvima Lezbos i Hios odakle je u ponedeljak vraćena prva grupa migranata po sporazumu Evropske unije (EU) i Turske.

Tri broda, s ukupno 202 migranta vraćena iz Grčke, stigla su juče u tursku luku Dikili, u skladu sa sporazumom Turske sa Evropskom unijom o rešavanju migrantske krize.

„Vraćanje izbeglica će biti nastavljeno kada se skupi dovoljan broj ljudi i kada turske vlasti to budu odobrile“, izjavio je Frans presu portparol grčke službe za migracionu politiku Jorgos Kiricis.

Turska strana je navela da bi vraćanje izbeglica moglo sutra da bude nastavljeno.

Na ostrvima Hios i Lezbos, gde je stigao najveći broj izbeglica, poslednih dana je usporena procedura registracije izbeglica jer se oni koji strahuju da budu vraćeni u Tursku sve više prijavljuju za azil.

Kiricis je rekao da su zbog toga grčke vlasti primorane da revidiraju spiskove migranata predvidjenih za vraćanje u Tursku i dodao da nijedna osoba koja je podnela zahtev za azil neće biti vraćena dok se njen predmet ne razmotri.

Na Hiosu se pojavio drugi problem jer izbeglice ne žele da budu prebačene u kamp u Vijalu gde su proteklog vikenda izbili sukobi medju migrantima.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Prema tom sporazumu, „svi ilegalni imigranti koji dodju u Grčku iz Turske biće vraćeni“ na tursku teritoriju.

U Grčkoj ima više od 52.000 izbeglica blokiranih posle zatvaranja balkanske izbegličke rute.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar