Užas: Vrućim kamenjem „peglaju“ grudi devojčicama kako bi ih spasili od pohotnih muškaraca

„Peglanje“ grudi – brutalno izravanjavanje grudi devojčica u razvoju kako bi se zaštitile od silovanja i seksualnog zlostavljanja, utiče na 3.8 miliona žena širom sveta, stoji u najnovijem UN-ovom izveštaju. Procedurom, u kojoj se koristi veliko kamenje, čekić ili lopatica – koji se zagreju na vatri i zatim stavljaju na grudi devojčica, želi da se uništi ili stisne tkivo dojke kako bi tinejdžerke izgledale manje ‘ženstveno’. Reč je o široko rasprostranjenoj praksi u Kamerunu, Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, s tim da ritual u 58 posto slučajeva sprovode majke, koje žele da spreče da se njihovim kćerkama, kad su stare između 11 i 15 godina, razviju grudi. One se naime nadaju da će zbog ravnih grudi njihove devojčice izgledati kao deca i da će na taj način privlačiti manje muške pažnje i sprečiti predbračnu trudnoću.

Majke misle da će njihove kćerke moći da završe školovanje i da ih neće prisiljavati na brak u mlađim godinama. Ipak, kao i kod obrezivanja genitalija, i ‘peglanje’ grudi je još jedan oblik prikrivenog zlostavljanja. Spisateljica Lejla Husein izjavila je za Kosmopolitan: „Uništavanje grudi devojčice ili žene na ovaj način može da traje od nekoliko dana do cele nedelje. Kada pokušava da se objasni ova štetna praksa, koriste se izrazi poput ‘kulture’, ‘tradicije’ ili ‘religije’, ali, kao i u slučaju obrezivanja, to su tek bedna objašnjenja“. Husein je i sama podvrgnuta obrezivanju „zbog svoje sigurnosti“, a danas veruje da je apsurdno da se žensko telo ne smatra sigurnim u njegovom prirodnom obliku.

Londonska humatirana organizacija ‘Cawogido’ sarađuje sa policijom, socijalnim radnicima, zdravstvenim radnicima i školama kako bi podigli svest o ‘peglanju’ grudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kamerunu. Na njihovoj stranici piše: „‘Peglanje’ grudi je dobro sakrivena tajna između devojčica i njihovih majki. Često očevi nisu svesni tih radnji. Devojčice veruju da majke to čine za njihovo dobro i ćute o svemu“. A to ćutanje omogućuje da se procedura izvodi sa svim posledicama koje je prate.

Fizičke, ali i psihičke posledice

Uz to što zaustavlja razvoj, ‘peglanje’ grudi devojčice podvrgava brojnim zdravstvenim tegobama kao što su karcinom, apscesi, svrab, iscedak iz grudi, infekcije i asimetrija dojki. Devojke uz to često dobijaju ciste, upale grudi, groznicu i dolazi do nepovratnog oštećenja tkiva ili potpunog nestanka jedne ili obe dojke. A nakon svega, mnogi smatraju da se devojčice, uprkos proceduri, ne odvraćaju od seksualnih aktivnosti. Bogate porodice koriste malo profinjeniji alat u postizanju istog cilja, pa devojčice radije ‘stežu’ elastičnim remenjem, kako bi sprečili rast grudi.

Iako se mnogo govori i piše o genitalnom sakaćenju žena, aktivisti upozoravaju da postoje i mnogi drugi oblici seksualnog nasilja nad ženama širom sveta, a uz to što im se nanosi fizička šteta, ostaju i trajne psihičke posledice, piše Daily Mail. 23-godišnju Emanuel rođak je silovao kad je imala svega 13 godina, nakon čega je rodila.

„Trebalo je da dojim, ali nisam više imala grudi. Pokušali smo da koristimo mrave. Kad vas oni ugrizu, nateknu vam grudi i to bi trebalo podstaći proizvodnju mleka. Rodila sam troje dece i uprkos mravima, nisam uspela da dojim nijedno od njih.“ 26-godišnja Gael priseća se da su grudi počele da joj rastu jako brzo. „Stidela sam se toga. Želela sam da ih sakrijem. Ljudi na ulici bi se drali gledajući moje grudi. Do 20-e godine, grudi su mi visile kao da sam 50-godišnjakinja. Ne želim da se skidam pred drugima. I stvarno zameram svojoj majci.“

Devetogodišnja Manuela nosi ‘steznik’. „Ponekad ne mogu da dišem jer su zavoji jako stegnuti. Sad ih nosim već godinu dana. Ovde je jako vruće, pa imam plikove na koži ispod. Ne razumem zašto mi to mama radi.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikadevojčicegrudizlostavljanje
Komentari (0)
Dodaj komentar