Uzbunjivac: FB znao kakvu stetu Instagram nanosi tinejdzerima

VAŠINGTON – Bivši statističar za podatke u Fejsbuku, uzbunjivač Franses Haugen svedoči pred američkim Kongresom povodom njenih optužbi da je kompanija sakrila da je bila svesna očigledne štete koju su tinejdžeri imali od Instagrama (Fejsbukova kompanija) i da firma nije bila iskrena u borbi protiv mržnje i širenja lažnih informacija.

Ona je izašla se velkim brojem optužbi na račun Fejsbuka, ali je naglasila da je na desetine hiljada stranica tajno kopirala pre nego što je napustila posao u Fejsbukovoj jedinici za građanski integritet, preneo je AP.

Haugen je takođe podnela žalbe pred saveznim vlastima navodeći da je i Fejsbukova pretraga pokazala da se povećavaju mržnja i širenje dezinformacija, ali da se kompanija pravi da to ne vidi.

U nedavnom izveštaju Vol strit džornala baziranom na njenim dokumentima, Haugen je otkrila svoj identitet u emisiji CBS-a u nedelju uveče, navodeći da „Fejsbuk iznova i iznova pokazuje da mu je preči profit nego bezbednost“.

Haugen je, inace, uspešan inženjer informatike sa master diplomom Harvarda, a pre nego što je ušla u kompaniju Fejsbuk 2019. godine radila je u u Guglu i Pinterestu.

Njeno svedočenje i dalje traje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar