Vagner poziva dobrovoljce u svoje redove, Ukrajina spremna na novu mobilizaciju

KIJEV/MOSKVA – NA POSLOVNOJ ZGRADI na severoistoku Moskve danas se pojavio ogroman oglas za prijem u redove privatne ruske paravojne organizacije Vagner.

Oglas, koji pokriva 17 spratova zgrade, prikazuje logo grupe, slogane „Pridruži se pobedničkom timu!“ i „Zajedno do pobede” i fotografiju naoružanog čoveka u maskirnoj uniformi, prenosi Rojters.

Grupa Vagner, čiji pripadnici se bore zajedno sa ruskim snagama na istoku Ukrajine, nastoji da popuni brojno stanje svojih trupa uoči očekivane prolećne ukrajinske kontraofanzive.

Smatra se da je ova paravojna grupa pretrpela velike gubitke tokom bitke za kontrolu nad Bahmutom, na istoku Ukrajine.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin, 61-godišnji bivši osuđenik čija kompanija je napredovala zahvaljujući saradnji sa Kremljom i ruskim ministarstvima, izjavio je ranije ovoga meseca da je „cilj Vagnera da do sredine maja regrutuje 30.000 novih boraca“.

UKRAJINA ĆE POJAČATI mobilizaciju i rasporediće najmanje osam dodatnih brigada na granicu sa Belorusijom ako Rusija u toj zemlji rasporedi taktičko nuklearno oružje, rekao je danas šef parlamentarne frakcije ukrajinske pro-predsedničke partije Sluga naroda Dejvid Arahamijka za britanski TV kanal Skaj Njuz.

„To predstavlja pravi izazov. Ukrajina bi morala da mobiliše još više ljudi, za najmanje još osam dodatnih brigada i kontrolu te linije fronta“, rekao je on odgovarajući na pitanje britanske televizije kako komentariše najavu Kremlja o predstojećem razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Arahamija je ukazao da bi se u tom slučaju zvanični Kijev suočio sa izazovom otvaranja drugog fronta i pedočio da bi potencijalna linija fronta sa Belorusijom bila duža od hiljadu kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta izjavio da će Rusija, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, upravo onako kako su Sjedinjene Američke Države rasporedile sopstveno nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika.

Moskva je ranije razmestila u Belorusiji svoje nuklearne raketne sisteme Iskander.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske vojnike na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti i na lokaciji u blizini linije fronta u blizini Bahmuta, a potom je razgovarao i sa zvaničnicima i stanovnicima Hersona.

„Čast mi je što sam danas ovde, pored naše vojske“, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu, preneo je Rojters.

Zelenski je objavio i video snimak na kojem se vidi kako dodeljuje medalje ukrajinskim vojnicima.

On se sastao i sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.

Grosi je nakon tog susreta napisao na Tviteru da je sa Zelenskim imao „bogatu razmenu“ o zaštiti elektrane i njenog osoblja.

VIŠE OD 2.000 ljudi je evakuisano do sada iz Bahmuta i njegovih predgrađa u grad Šahtersk, izjavio je danas Aleksandar Šatov, gradonačelnik Šahterska.

Prema njegovim rečima evakuacija iz Bahmuta ne prestaje i u Šahtersk svakodnevno stiže 30 do 40 novih izbeglica, prenosi TAŠ.

PAVEL KIRILENKO, načelnik regionalne vojne administracije Donjecka, ažurirao je podatke o žrtvama današnjih raketnih udara u gradu Slavjansku.

„Od 13.00 časova u Slavjansku ima dvoje poginulih i 29 ranjenih“, objavio je on na Fejsbuku, a gradske vlasti saopštile su da je među povređenima i jedno dete, preneo je Si-En-En.

Kirilenko je ranije izjavio da je nekoliko solitera i kancelarijskih zgrada oštećeno ili potpuno uništeno u raketnim udarima.

NEMAČKA JE POSLALA Ukrajini 18 tenkova Leopard 2 koje je vlada u Berlinu obećala Kijevu, objavio je danas magazin Špigl, pozivajući se na sopstvene izvore.

„Otprilike dva meseca nakon odluke nemačkih vlasti da se Ukrajini isporuči 18 tenkova Leopard 2, vozila su predata Kijevu. Poslednji tenkovi napustili su Nemačku krajem prošle nedelje i sada su prešli ukrajinsku granicu“, navodi Špigl, prenosi TAŠ.

U zonu borbenih dejstava stiglo je i oko 40 borbenih pešadijskih vozila Marder.

PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA Šarl Mišel obećao je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da će lideri EU „masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju“.

Mišel se danas sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom u palati Kotroćeni u Bukureštu, gde su dvojica lidera razgovarala o podršci EU Ukrajini, bezbednosnim pitanjima u susednoj Moldaviji i nastojanjima Rumunije da se pridruži Šengenskoj zoni, preneo je AP.

DRUGI OD UKUPNO 15 tenkova Leopard 2A4 koje bi Slovačka trebalo da dobije od Nemačke biće isporučen u aprilu, izjavila je portparolka ministarstva odbrane Slovačke Martina Koval Kakaščikova.

Prema njenim rečima, očekuje se da će Nemačka slati jedan tenk Leopard mesečno od aprila do septembra, prenosi agencija TASR.

Slovačka bi trebalo da dobije tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2A4 u zamenu za isporuke svojih pešadijskih borbenih vozila u Ukrajinu 2022. godine, a ukupan paket uključuje rezervne delove, municiju i obuku posade.

PODRŠKA SLANJU pomoći Ukrajini u slovačkoj javnosti mogla bi da bude smanjena zbog toga što se zemlja kreće ka vanrednim izborima u septembru, kao i zbog dezinformacija oko ovog pitanja, izjavila je danas slovačka predsednica Zuzana Čaputova.

„Postoji sve veći jaz između odluka koje donosi država na osnovu naših vrednosti i nacionalnih interesa i stava građana Slovačke“, rekla je Čaputova na konferenciji za novinare, napominjući da početak izborne kampanje neće pomoći da se poboljša situacija.

Slovačka je primila desetine hiljada ukrajinskih izbeglica i poslala pomoć u oružju Kijevu, uključujući avion lovac MiG-29, prenosi Rojters.

Prema anketi koja je sprovedena u decembru 2022. godine, 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i SAD odgovorni za rat u Ukrajini.

Podrška NATO u Slovačkoj je manja nego u većini drugih članica tog vojnog saveza, pokazalo je interno istraživanje Alijanse.

RUSIJA ISPORUČUJE Iranu tehnologiju za jačanje sajber sposobnosti zvaničnog Teherana u okviru vojne saradnje između dve zemlje koja je u stalnom porastu od početka rata u Ukrajini, preneli su američki mediji.

U izveštaju Vol Strit Džornala se navodi da je Rusija Iranu isporučila naprednu tehnologiju za špijuniranje telefona i softvera disidenata, softvere za cenzuru interneta, uređaje za prisluškivanje, kamere za nadzor i detektore laži, prenosi dnevnik Kijev Indipendent.

POLJSKE VLASTI nemaju nameru da predaju sve svoje borbene avione MiG-29 Ukrajini ođednom, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski na radiju RMF, dodajući da ministarstvo odbrane Poljske ne želi da otkriva detalje procesa primopredaje.

„Verujem da nećemo dati sve i definitivno nećemo slati tu pomoć u jednoj turi. Ministarstvo odbrane se za sada bavi ovim pitanjem u tajnosti“, rekao je on i dodao da će uskoro biti objavljena informacija o primopredaji mlaznjaka, prenosi TAŠ.

Poljska trenutno ima 28 aviona MiG-29 koji se nalaze u vazduhoplovnoj bazi Malbork.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar