Vang Ji predsedavao samitom šefova diplomatija zemalja suseda Avganistana, postignut konsenzus

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova, Vang Ji danas je na Trećem sastanku šefova diplomatija zemalja suseda Avganistana u Tunsiju, gradu na istoku Kine, predložio da bi sve strane trebalo da podržavaju Avganistan da se kreće putem samopouzdanja, prosperiteta i mirnog razvoja.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), posle sastanka su objavljeni Zajedničko saopštenje Trećeg sastanka šefova diplomatija zemalja suseda Avganistana i Tunsi inicijativa zemalja suseda Avganistana o podršci ekonomskoj rekonstrukciji i praktičnoj saradnji sa Avganistanom.

Na sastanku je najavljeno pokretanje redovnog mehanizma specijalnih izaslanika susednih zemalja za pitanje Avganistana i uspostavljanje tri radne grupe za politička i diplomatska pitanja, ekonomiju i humanitarna pitanja i bezbednost i stabilnost.

U ime svih strana učesnica, Vang Ji je zaključio osam tačaka oko kojih je postignuta saglasnost na sastanku o pitanju Avganistana od kojih je prva snažnije poštovanje avganistanske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Druga je potvrđivanje napora avganistanske privremene vlade u upravljanju, tokom proteklih pola godine i pozivanje avganistanske strane da postigne nacionalno pomirenje i mir, kroz dijalog i konsultacije a treća izražavanje zajedničke zabrinutosti zbog terorističkih aktivnosti u Avganistanu.

Četvrta tačka je usmeravanje pažnje ka ozbiljnim humanitarnim pitanjima u Avganistanu i pružanje humanitarne pomoći avganistanskom narodu a peta predviđa  pozivanje svih strana da učestvuju u kontaktu i dijalogu sa Avganistanom, kako bi se podržali ekonomski i društveni razvoj Avganistana.

Šestom tačkom se pozivaju SAD i zapadne zemalja da iskreno ispune svoju primarnu odgovornost u obnovi i razvoju Avganistana, i vraćanju imovine avganistanskom narodu, sedmom podržava uloga UN u promovisanju mira i stabilnosti u Avganistanu i osmom predviđa nastavak jedinstvene uloge mehanizma specijalnih izaslanika susednih zemalja za pitanje Avganistana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar