Vang: S.Koreju rešiti mirno, Tilerson: Opasne napetosti

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da je imao „iskrene, pragmatične i produktivne“ razgovore sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, koji je u poseti Kini, poručivši da pitanje Severne Koreje mora da bude rešeno mirno i diplomatskim sredstvima.

Vang je naveo da teme o kojima je razgovarao sa Tilersonom, pored Severne Koreje uključuju i Tajvan i bilateralnu trgovinu, prenosi Rojters.

Tilerson je kazao da su američka i kineska strana potvrdile odlučnost u ubeđivanju Pjongjanga, koji ima brzo napredujući nuklearni program i program balističkih raketa, da Severna Koreja treba da izabere bolji put. Američki državni sekretar je kazao da se Vang složio da dve zemlje rade zajedno kako bi ubedile Severnu Koreju da skrene sa sadašnjeg puta.

AP prenosi da je Tilerson kazao da su napetosti na Korejskom poluostrvu na „prilično opasnom nivou“ .

On je doputovao u prvu posetu Kini tokom koje je pored razgovara sa Vangom Jijem, moguć i sastanak Tilersona sa kineskim predsednik Sijem Đinpingom.

AFP ističe da je Tilerson došao sa oštrijim stavom SAD po pitanju Severne Koreje u napetoj atmosferi nakon što je američki predsednik Donald Tramp optužio Peking da ne vrši dovoljan pritisak na Pjongjang da obustavi svoj nuklearni program.

Tokom svoje azijske turneje Tilerson je prekinuo višegodišnje strateško strpljenje oko Severne Koreje poručivši da taj pristup „nije uspešan“ i da je moguća američka akcija protiv Pjongjanga ako pretnje eskaliraju.

Kineska agencija Sinhua objavila je u uvodniku da u oštrijem stavu koji je izneo Tilerson na sastancima sa saveznicima u Tokiju i Seulu „nema ničeg novog“, navodeći da je takav pristup „propao“ prethodnih godina.

Rojters navodi da se očekuje da će kineski zvaničnici izraziti snažno protivljenje razmeštanju američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Severna KorejaTilersonVang
Komentari (0)
Dodaj komentar