Vanuatu: Zbog vulkana kompletna evakuacija ostrva Ambe

Vlasti pacifičke države Vanuatu naredile su kompletnu evakuaciju stanovništva sa ostrva Ambe, nakon što je vulkan Monaro počeo da izbacuje pepeo i vulkanske gasove.

Svih 11.000 ljudi, koji žive na Ambeu, biće evakuisano do 6. oktobra, izjavio je premijer Vanuatua Šarlot Salvai.

„Evakuacija svake porodice sa Ambea je obavezna“, navodi seu u saopštenju saveta ministara Vanuatua.

Novozelandska vojska, čiji je avion preleteo preko vulkana, saopštila je da je u krateru primećeni gust dim, pepeo i vulkansko kamenje.

Prema rečima Nacionalne kancelarije za upravljanje nesrećama, ovo je prvi put da se kompletna populacija jednog ostrva evakuiše zbog vulkanske aktivnosti, preneo je AFP.

Većina ljudi verovatno će biti premeštena na susedna ostrva Pentekost, Maevo i Santo vladinim i trgovačkim ribarskim brodovima.

Monaro je počeo da bude aktivniji početkom ovog meseca, ali je tokom vikenda počeo da izbacuje pepeo i vulkanske gasove, što je izazvalo strah da je erupcija moguća svakog trenutka.

Lokalne vlasti proglasile su vanrednu situaciju. Takođe su upozorile da bi vulkan mogao da izbaci kamenje i na udaljenost do 6,5 kilometara od kratera. Opasnost od vulkana podignuta je na četvrti nivo što oznacava „umereno eruptivno stanje“.

Žitelji ostrva prilično su uplašeni zvucima koji dopiru iz vulkana.

Vlada je opredelila skoro dva miliona dolara za evakuaciju i razmestila je oko 60 policajaca koji pomažu ljudima da odu sa ostrva, kao i sprečavaju eventualne pljačke imovine, prenosi AP.

„Izgradnjom centara za evakuaciju spremali smo se za ciklone, ali nismo spremni za vulkansku erupciju“, rekla je predstavnica vlade Hilari Bule.

Zvaničnici kažu da se Vanuatu spremao za ciklone izgradnjom centara za evakuaciju na ostrvu, ali da nisu spremni za vulkansku erupciju.

Vulkan Morano je poslednji put imao erupciju 2005. godine.

Čak i u slučaju da ne dođe do erupcije, vlasti strahuju da bi širenje vulkanskog pepela po ostrvu moglo da pričini dugoročnu štetu lokalnim žiteljima koji su skoro u potpunosti oslonjeni na lokalnu proizvodnju hrane.

Vanuatu je ekonomski razvijena država sa više od 80 ostrva na kojima živi oko 260.000 ljudi.

Nalazi se na takozvanom „Vatrenom pojasu Pacifika“ gde su zemljotresi česta pojava, a zbog geološke aktivnosti u oblasti ima na stotine aktivnih vulkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ambevulkan
Komentari (0)
Dodaj komentar