Varsava: Marš poljskih desničara povodom Dana nezavisnosti

VARŠAVA – Hiljade ljudi okupile su se danas u Varšavi na godišnjem maršu koji je organizovala poljska krajnja desnica u znak obeležavanja Dana nezavisnosti, a tokom marša su pojedinci nosili bele suprematističke ili antigej transparente.

Učesnici marša, uključujući porodice sa decom, ali i predstavnike ekstremno desničarskih grupa, mahali su belo crvenim poljskim zastavama i uzvikivali „Bog, čast, domovina“ dok su šetali centralnim ulicama Varšave uz veliko prisustvo policije, preneo je Rojters.

Ovaj događaj koji se održava jednom godišnje postao je sporna tačka između ekstremno desničarskih grupa i pristalica vlade premijera Mateuša Moravjeckog sa jedne strane i liberalnih Poljaka s druge.

Od kada je došla na vlast 2015. godine, vlada je nastojala da usadi konzervativnije, tradicionalne porodične vrednosti u javni život, uključujući uvođenje skoro potpune zabrane abortusa, navela je agencija.

Kritičari u zemlji i inostranstvu optužuju vladu da podstiče homofobiju tokom predizbornih kampanja.

Ministar pravde Zbignjev Ziobro rekao je da je marš prilika da se pokažu jedinstvo i snaga u vreme kada, kako kaže, suverenitet Poljske ne postoji, čime je aludirao na svoj kritički stav prema Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar