Vaščikovski demantuje da Poljska može da ostane bez samita NATO

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski demantovao je da bi Poljska mogla da ostane bez samita NATO u julu u Varšavi, a da bi zapadni saveznici nezadovoljni podrivanjem pravne države od strane poljskih konzervativnih evroskeptičnih vlasti mogli da premeste samit u neku od baltičkih republika.

„Besmislice. Nema takve pretnje. Varšavski samit mora da se održi u Varšavi. Odluka je doneta pre dve godine. Štampani su dokumenti, usvojen je kalendar koraka. Nema smisla da se priča na tu temu“, kazao je Vaščikovski sinoć u Briselu poljskim novinarima.

Nagadjanja u nemačkoj štampi da bi Poljska mogla da bude kažnjena oduzimanjem samita NATO zbog spora oko reforme Ustavnog suda koja je paralisala njegov rad i odbijanja da izvrši preporuke Venecijanske komisije Saveta Evrope čije mišljenje je sama zatražila a sada ga ignoriše, odbio je i bivši ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak.

„Neosnovana su nagadjanja da samit neće biti u Varšavi ili da neće doći američki predsednik Barak Obama. Taj samit je samit NATO. Nije susret šefova država i vlada Poljske i drugih zemalja. Organizuje ga Glavna komanda NATO. Šefove država pozvao je u Varšavu još predsednik Bronjislav Komorovski a predsednik Andžej Duda je to potvrdio. Organizovanje samita u Varšavi u ovom trenutku ima poseban značaj – to je signal da Zapad ne zaboravlja na Istok i sukob u Ukrajini“, kazao je Šemonjak za današnju Gazetu viborču.

Šef poljske diplomatije Vaščikovski izjavio je da je Poljska spremna na dijalog sa Evropskom komisijom o tome da li je potezima novih poljskih vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda ugrožena u Poljskoj demokratija i pravna država.

„Mi smo otvoreni. Pokrenućemo dijalog. Objašnjavaćemo. U Poljskoj se ne dešava ništa loše“, rekao je Vaščikovski, javljaju danas poljski mediji.

Zbog problematične reforme Ustavnog suda krajem prošle godine zbog koje se već nekoliko meseci na demonstracijama bune na ulicama desetine hiljada Poljaka EK je pokrenula protiv Poljske, prvi put protiv neke članice, novi mehanizam procene da li je u Poljskoj ugrožena sistemski pravna država koji može da rezultira i oduzimanje glasa u Evropskoj uniji.

Zabrinutost je prošle sedmice javno izrazio i Stejt department SAD, a trojica uticajnih američkih senatora, na čelu sa obično prijateljski raspoloženim prema Poljacima republikanskim senatorom Džonom Mekejnom upozorila je vladu poljske premijerke Beate Šidlo otvorenim pismom da poštuje nezavisnost i kontrolnu funkciju Ustavnog suda.

Poljska je već revidirala svoje ranije ambicije da bi mogla do samita u Varšavi da ubedi NATO da bez obzira na obećanje Rusiji iz 1997. godine razmesti u postkomunističkom istočnom krilu nove baze NATO, a u Poljskoj razmesti jednu brigadu savezničkih vojnika.

Vaščikovski je ovog vikenda izjavio da bi bilo dovoljno simbolično stalno prisustvo kao vojna garancija uz političku da su saveznici zaista odlučni da brane Poljsku, a zvanična Varšava nada se da će uspeti da dobar deo sredstava od preko tri milijarde dolara koje je odobrio američki Kongres za jačanje istočnog krila NATO bude uložen u jačanje odbrane u Poljskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar