Vatikan: Prva žena menadžer za multilateralne poslove

VATIKAN – Papa Franja odlučio je da imenuje Frančesku Di Đovani za prvu ženu koja će raditi kao menadžer u jednom od najvažnijih vatikanskih sekretarijata.

Di Đovani (66) je imenovana za podsekretara za multilateralne poslove u Državnom Sekretarijatu, što znači da će biti odgovorna za vođenje odeljenja koje koordinira odnosima Svete Stolice sa Ujedinjenim nacijama i drugim međuvladinim organizacijama, prenosi AP.

Kako se navodi, papa je odlučio da se ženama da veća uloga u donošenju velikih odluka u Vatikanu i Katoličkoj crkvi, a posao koji će obavljati do sada su radili sveštenici, biskupi ili kardinali.

Di Đovani je nakon imenovanja rekla vatikanskim novinama da papina odluka pokazuje da on posvećuje pažnju ženama i složila se sa njegovim ranijim stavom da žene imaju važnu ulogu u uspostavljanju mira, kao medijatori i iscelitelji.

„Nadam se da će to što sam žena da se odrazi pozitivno“, rekla je Di Đovani.

Još nekoliko žena ima isti rang u drugim kancelarijama Vatikana, uključujući podsekretarijat za verski red i dva podsekretarijata u vatikanskoj kancelariji za laike.

Državni Sekretarijat je najvažnija vatikanska kancelarija koja koordinira unutrašnjim radom Svete stolice, kao i diplomatskim odnosima sa drugim državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar