Vatrogasci i dalje u crkvi Svetog Save istražuju uzrok požara

Njujorški vatrogasci i dalje medju zidinama crkve Svetog Save na Menhetnu sprovode istragu kako bi utvrdili uzrok požara koji je 2. maja, par sati nakon uskršnje liturgije, progutao unutrašnjost i krov te srpske crkve u SAD, rekao je otac Djokan Majstorović.

„Istragu će završiti sledeće nedelje, a četiri do pet nedelja posle toga trebaće im da urade analizu i provere sve što su prikupili. Na osnovu toga doneće zaključak i reći šta misle šta je uzrok požara“, rekao je za agenciju Beta otac Djokan.

Prema njegovim rečima, vatrogasci rade veoma temeljno, zaštitili su ceo prostor kako se niko ne bi povredio, a prilaz crkvi i porti strogo je zabranjen.

Otac Djokan je dodao da njegova kancelarija nije uništena, a ostala je i arhiva – crkvene knjige, knjige venčanih, krštenih i umrlih. On je naveo i da je voda kojom je gašen požar uništila deo bogate crkvene biblioteke.

Prema njegovim rečima, pripadnici srpske zajednice u Njujorku, ali i šire, danas na liturgije i krštenja mogu da dolazi u protestantsku i grčku ckvu koje se nalaze nedaleko od crkve Svetog Save.  

„Imamo mesto gde da se Bogu molimo, protestanti su nam dali jednu lepu crkvu gde se okupljamo nedeljom, a radnim danima, kada su krštenja, venčanja i crkveni praznici službe držimo u grčkoj ckrvi. Navikavamo se na ono što se mora“, rekao je otac Djokan.

Prema njegovim rečima, grčka pravoslavna crkva je jako blizu Crkve Svetog Save, desetak minuta pešice, na 8. aveniji i 24. ulici.

Crkva Svetog Save spomenik je kulture izgradjen 1855. godine. Pre 75 godina u ime SPC kupio ju je vladika Nikolaj za 30.000 dolara. Za znamenitost Njujorka proglašena je 1968. godine, a 1982. je upisana u američki Nacionalni registar istorijskih mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar