VB: Malo verovatno da RUS narednih nedelja može značajno da utiče na ishod rata

LONDON – Ruski lideri će nastaviti da zahtevaju ekstezivan napredak, ali je malo verovatno da Rusija može da ojača snage potrebne da značajno utiču na ishod rata u narednim nedeljama, navodi se u najnovijim obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane.

Ova procena izneta je u trenutku kada Rusija šalje pojačanje na istok Ukrajine uoči nove ofanzive, koja bi mogla da počne sledeće nedelje, stoji u proceni, preneo je „Gardijan“.

Ruske snage su uspele da osvoje samo nekoliko stotina metara teritorije nedeljno, navodi se u obaveštajnim podacima.

To je gotovo sigurno zato što Rusiji sada nedostaje municija i manevarske jedinice potrebne za uspešne ofanzive, stoji u proceni.

OČEKUJE SE da će potpredsednica SAD Kamala Haris razgovarati o budućoj podršci Vašingtona Ukrajini kada otputuje na evropsku bezbednosnu konferenciju u Nemačku sledeće nedelje, preneo je Rojters.

Haris će boraviti u Minhenu od 16. do 18. februara kako bi prisustvovala Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, dok Ukrajina i dalje čeka obećane zapadne projektile većeg dometa i borbene tenkove, kako bi se pripremila za novu rusku ofanzivu koja bi mogla da počne sledeće
nedelje.

Zvaničnik Bele kuće izjavio je da će Haris u Minhenu u govoru istaći hrabrost ukrajinskog naroda, ponovo potvrditi međunarodnu podršku Ukrajini, osuditi postupke Rusije, potvrditi odbrambene obaveze Vašingtona u okviru NATO i istaći pravac delovanja kada je reč o Ukrajini.

Ona će „jasno staviti do znanja da je ova borba deo nečega većeg, odbrana međunarodnih pravila i normi i slobode“, rekla je zvaničnica Bele kuće.

RUSKI MINISTAR odbrane Sergej Šojgu izjavio je da pošiljke zapadnog oružja Ukrajini efektivno uvlače NATO u sukob, upozoravajući da bi to moglo dovesti do nepredvidivog nivoa eskalacije.

„SAD i njihovi saveznici pokušavaju da produže sukob koliko god je to moguće“, rekao je Šojgu, prenela je agencija Interfaks.

On je istakao da su u tom cilju počeli da isporučuju teško oružje, otvoreno pozivajući Ukrajinu da zauzme ruske teritorije.

„Zapravo, takvi koraci uvlače zemlje NATO u sukob i mogli bi dovesti do nepredvidivog nivoa eskalacije“, istakao je on.

IZGRADNJA ZAŠTITNIH struktura za ključne objekte u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine privodi se kraju, izvestio je TAS S, pozivajući se na savetnika šefa ruskog operatera nuklearnih elektrana Rosenergoatoma Renata Karča.

„Podizanje inženjerskih i građevinskih objekata, koji su dizajnirani da pruže dodatnu zaštitu za važne infrastrukturne objekte nuklearne elektrane, uključujući i one vezane za skladištenje radioaktivnih materijala, je u fazi završetka“, rekao je Karča.

Kijev i Moskva međusobno se mesecima optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, koja je od marta prošle godine pod kontrolom ruskih snaga.

UKRAJINA JE je do novembra prošle godine povukla iz svojih biblioteka oko 19 miliona primeraka knjiga koje su bile ili iz sovjetske ere ili su bile na ruskom jeziku, izjavila je Jevhenija Kravčuk, zamenica šefa Odbora ukrajinskog parlamenta za humanitarnu i informacionu politiku, preneo je Rojters.

Kravčuk je rekla da je od 19 miliona knjiga, 11 miliona na ruskom jeziku.

Neke knjige na ukrajinskom jeziku iz sovjetskog doba su, takođe, povučene, kazala je Kravčuk, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovne Rade.

Za sada se ne zna šta se dogodilo sa povučenim knjigama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar