VB za konstruktivno angažovanje po pitanju patenata

LONDON – Velika Britanija se zalaže za konstruktivno angažovanje zajedno sa SAD i ostalim članicama Svetske trgovinske organizacije (STO) po pitanju odricanja od intelektualne svojine za vakcine protiv kovid-19, izjavio je vladin portparol nakon pritiska dobrotvornih organizacija da podrže američke predloge.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je podršku odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovid-19, preneo je Rojters.

Britanija se nije pridružila SAD u podršci odricanja prava na patente, ali je istakla sopstvene napore na poboljšanju pristupa vakcinama protiv kovid-19, dok je portparol sugerisao da samo odricanje od intelektualnih prava neće biti dovoljno da pomogne situaciji.

Britanija je obećala da će višak vakcina protiv kovid-19 donirati drugim zemljama kada bude mogla, ali i navela da trenutno nema vakcina na raspolaganju.

Oko 35 miliona ljudi dobilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovid-19 u Britaniji, od čega oko dve trećine odrasle populacije.

Britanija je ukupno naručila 517 miliona doza vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar