Veber optimističan posle razgovora sa Orbanom o ostanku u EPP

Lider Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber izrazio je večeras optimizam o izlasku iz krize nastale izmedju EPP i Viktora Orbana, rekavši da je video „znake dobre volje“ kod madjarskog premijera kojem preti izbacivanje iz stranke zbog anti-evropskih provokacija.

„Razgovarao sam dva sata sa Orbanom i rekao bih da sam video znake dobre volje s njegove strane“, rekao je Veber koji je nosilac liste EPP za predstojeće izbore za Evropski parlament koji su zakazani krajem maja.

Veber nedavno je zatražio je od Orbana da razjasni svoje stavove do 20. marta kako bi izbegao da bude isključen iz evropskog bloka.

Član nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije, izjavio je da Orbanu i njegovoj stranci Fides daje još jednu šansu, ali je dodao da traži razjašnjenja i da Orban mora da ispuni odredjene uslove, medju kojima da prestane kampanju protiv EU.

„Konačnu odluku ćemo doneti 20. marta“, dodao je Veber navodeći da su razgovori održani u konstruktivnoj atmosferi ali da problemi nisu još rešeni.

Ukupno 12 stranaka članica EPP-a zvanično je zatražilo isključenje ili suspendovanje populističkog madjarskog premijera i njegove stranke Fides iz evropske stranke.

Orban je nedavno krenuo u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je takodje član EPP-a. Orban je optužio Brisel da podržava imigraciju, čemu se Madjarska generalno protivi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar