Veliki požar u Njujorku, najmanje 19 mrtvih

NJUJORK – Najmanje 19 osoba, među kojima i devetoro dece, izgubilo je danas život u velikom požaru u zgradi od 19 spratova u Bronksu, u Njujorku, saopštili su zvaničnici.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams potvrdio je da je 19 osoba poginulo u požaru koji je izbio u 11 ujutro po lokalnom vremenu.

„Izgubili smo 19 suseda danas. To je nečuvena tragedija. Pridružite mi se u molitvama za one koji smo izgubili, naročito za devet izgubljenih nevinih mladih života“, tvitovao je Adams.

Šef njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro rekao je da je ovo najgori požar koji pamti.

Nigro je dodao da se dim proširio na svaki sprat zgrade, verovatno zato što su vrata stana gde je izbio požar bila otvorena, kao i da su žrtve udisale velike količine dima.

„Vatrogasci su na svakom spratu, na stepenicama, pronašli žrtve koje su doživele srčani i respiratorni udar“, naveo je Negro.

Takdođe, na desetine ljudi je povređeno u zgradi u Bronksu, a najmanje 32 osobe su hospitalizovane.

Više od 200 vatrogasaca je došlo na mesto požara.

Nigro je rekao da su 32 osobe prebačene u pet bolnica i da većina povređenih ima problem jer se nadisala dima.

„Ovo nije viđeno u našem gradu. Očekujemo da će biti još žrtava“, naveo je on.

Asošijejted pres navodi da je ovo najsmrtonosniji požar koji je pogodio Njujork u poslednjih više od tri decenije.

I Nigro je uporedio jačinu požara sa požarom u klubu „Hepi Lend“ iz 1990. godine, kada je poginulo 87 osoba nakon što je muškarac zapalio zgradu usled svađe sa bivšom devojkom i izbacivanja iz kluba.

„Užasnuta sam zbog katrastrofalnog požara u Bronsku. Srce mi je uz članove porodica svih koje smo tragično izgubili i svih koji su pogođeni, i uz herojske vatrogasce“, tvitovala je guvernera Njujorka Keti Hokal.

Dramatične fotografije koje se mogu videti na društvenim mrežama pokazuju vatru kako izbija iz prozora stanova ygrade u Bronksu.

Fotograf agencije Rojters je na licu mesta video kako hitne službe pokušavaju da ožive najmanje osam soba ispred zgrade.

Vatra je u međuvremenu lokalizovana.

Ovo je drugi veliki požar u stambenom kompleksu u SAD ove nedelje.

U požaru u zgradi u Filadelfiji u sredu je poginulo 12 osoba, među kojima osmoro dece, podseća Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar