Veljovic: CG ugrožena velikosrpskim nacionalizmom i Crkvom

PODGORICA 7. decembra (Tanjug) – Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović tvrdi da sa novom vlašću Crna Gora više nije „evropska i moderna“ država, već je, kaže, „dotakla dno“ i da su temeljne vrednosti države u opasnosti od velikosrpskog nacionalizma i Srpske crkve. U autorskom tekstu za podgoričku Pobjedu, Veljović tvrdi da istorija beleži primere podvala i prevara crnogorskog naroda i države – tada i sada.

Kaže da je tuđa crkva, tuđe države u funkciji tuđih interesa u pohodu prekrajanja slavne crnogorske istorije i stalnog ataka na istorijsko i vekovno postojanje crnogorske države.

Istorija će, tvrdi, potvrditi da se radi o negatorima, mrziteljima i dušmanima Crne Gore i svega crnogorskog.

To je, prema njegovim rečima, prosta matrica: prihvata se i veliča samo srpstvo u Crnoj Gori, sve drugo je bezvredno ili – nepostojeće.

Na sceni u Crnoj Gori je, tvrdi Veljović, prihvatanje samo teorije i teza o srpskoj Crnoj Gori ili delovima istorije koji govore o slučajevima srpstva u Crnoj Gori.

Ne preza se, kaže, da se i od sahrana, kao religijskog obreda, stvaraju mitovi.

Zaboravljaju se ili ignorišu, dodaje, vekovne težnje crnogorskog naroda za slobodom i odbranom slobode nesebičnim žrtvama o kojima govore velike istorijske ličnosti.

Prema Veljovihu, veliča se, kako kaže, sramna i izdajnička, Podgoricka skupština (1918), kada je, tumači on, Crna Gora okupirana srpskim trupama, a zapaljene i uništene na hiljade crnogorskih domova, ugašena ognjišta, na hiljade ubijenih crnogorskih građana, sprovedeni teror…

„Žrtve i stradanja najbolja su slika koju je Crnoj Gori učinila srpska okupatorska čizma nakon Prvog svetskog rata. Zasto ne reći da su Srbiji prevarama srpske diplomatije prisajedinili Vojvodinu koja nikada nije bila Srbija i nikada nije bila srpska, a teritorijalno pripada Srbiji samo poslednjih stotinak godina“, naveo je.

Istorijska je istina, kaže, da je nakon Velikog rata srušen mit o nepobedivoj srpskoj vojsci koja je opstala zahvaljujući crnogorskom stradanju na Mojkovcu, a bezglavim povlačenjem preko Albanije napustila vlastitu državu ostavljajući narod i civilne stradalnike.

Nikada i nigde, kaže, crkva nije stvarala i stvorila državu već obrnuto – država crkvu, pa je, prema njegovim rečima, nesrećna moderna država u kojoj popovi aktivno vode politiku i utiču na nosioce odluka i političke procese.

Uz konstataciju da ekstremizam uvek vodi u radikalizam, Veljović piše da podsećanjem na istorijski primer zločina u logorima smrti u Jasenovcu i širom Evrope u funkciji religije, ali i na sličnosti zločina, kako tvrdi, „srpske vojske u Srebrenici u počinjenom genocidu ili zločinima masovnih grobnica takođe srpske vojske i policije na Kosovu koje se ovih dana pronalaze širom Srbije…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ova psihofizicka nakaza ce se ugusiti u sopstvenoj mrznji prema srpstvu. Veljovic je prava slika srbomrzacke Milove vlasti, kojoj je, na srecu, dosao kraj.