Vereščuk: 4.390 ukrajinske dece u Rusiji i na privremeno okupiranim teritorijama

KIJEV – Potpredsednica Vlade Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk izjavila je da se na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i u Rusiji nalazi 4.390 ukrajinske dece iz specijalnih ustanova.

„Reč je o deci iz specijalnih dečijih ustanova – siročadima i deci bez roditeljskog staranja“, navela je Vereščuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njenim rečima, u potragu za tom decom uključeni su svi resori Ukrajine, pošto Rusija, kako ona tvrdi, skriva sve informacije o njima.

Vereščuk je rekla da Ukrajina sve dobijene podatke dostavlja Međunarodnom krivičnom sudu, koji takođe istražuje te zločine.

„Tamo je već prikupljeno dovoljno dokaza. Nadamo se da će naši napori i pritisak međunarodne zajednice omogućiti ubrzavanje procesa povratka naše dece“, rekao je Vereščuk.

Pretpretresno veće Međunarodnog ktivičnog suda izdalo je 17. marta nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavove-Belove.

Sud ih, između ostalog, tereti za deportaciju dece iz Ukrajine.

Moskva ne priznaje nadležnost MKS i tvrdi da su ruske vlasti tu decu spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele ih iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar