Vijesti: Britanska raketna fregata Rićmond sutra u Luci Bar

PODGORICA – Raketna fregata HMS „Rićmond“ F-239 britanske Kraljevske mornarice, uploviće sutra u Luku Bar, što će biti prva poseta Crnoj Gori jednog NATO ratnog broda nakon pauze od skoro dve godine, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da dolazak britanske fregate ima i posebnu političku težinu jer je „Rićmond“ u sastavu Udarne borbene grupe (Carrier Strike Group – CSG) nosača aviona HMS „Queen Elizabeth“, trenutno najjače formacije NATO ratnih brodova što se nalazi u Mediteranu i čije operacije budno motre ostale ne-NATO države.

CSG „Queen Elizabeth“ je nedavno iz Ujedinjenog Kraljevstva krenula na prvu internacionalnu misiju.

Osim tog nosača aviona koji je najnoviji i najjači ratni brod britanske Kraljevske mornarice, čine je i razarači „Diamond“ i „Defender“, fregate „Kent“ i „Rićmond“, jedna podmornica klase „Astute“, američki razarač „The Sullivans“ i holandska fregata „Evertsen“, te britanski pomoćni brodovi „RFA Fort Victoria“ i „RFA Tidespring“.

Ovi brodovi će narednih sedam meseci preploviti preko 26.000 milja Atlantikom, Sredozemnim morem, Indijskim i Tihim okeanom i posetiti preko 40 država.

„Queen Elizabeth“ koja raspolaže sa jednim britanskim i jednim američkim skvadronom najnovijih mornaričkih borbenih aviona tipa F-35B, tokom boravka u vodama oko Evrope, učestvuje i u pomorskoj vežbi „Steadfast defender“ koja je deo velikih manevara „Defender Europe 21“.

HMS „Rićmond“ u CSG „Queen Elizabeth“ ima prvenstveno ulogu protivpodmorničkog osiguranja istoimenog nosača aviona. Fregata Tipa 23 ili „Duke“ kako ovu klasu ratnih brodova nazivaju u Kraljevskoj mornarici, „Rićmond“ je deseti po redu u seriji od 16 takvih protivpodmorničkih britanskih fregata.

Brod dug 133 i širok 16 metara ima 4.900 tona punog deplasmana, a izgrađen je 1994. Fregata ima 185 članova posade, a komandant „Rićmonda“ je kapetan fregate Hju Boteril.

Britanska fergata ostaće u Crnoj Gori do 9. juna, a Boteril i njegova posada imaće više zajedničkih vežbovnih i drugih aktivnosti sa pripadnicima Mornarice VCG, kao i susret sa odlazećim komandatnom tog vida VCG, kapetanom fregate Goranom Đurkovićem i zvaničnicima crnogorskog Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar