Vijesti: Koliko će MA još leteti zavisi od partnera

PODGORICA, 25. decembra (Tanjg) – Nakon odluke crnogorske vlade o gašenju Montengro erlajnza, ova kompanija će moći da leti još nekoliko dana ili najviše nekoliko sedmica, što će zavisiti od odnosa njenih partnera.

Odluku o gašenju MA crnogorska vlada je donela juče sa obrazloženjem da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu uplatiti ovoj kompaniji, nacionalnom avio-prevozniku, nakon 23 godine njenog postojanja.

Ova odluka vlade izazvala je reakcije pre svega opozicionih stranaka, a posebno najava da će Crna Gora do leta formirati novu aviokompaniju.

Iz opozicionog SD-a, koji su bili u vladajućoj kolaciji sa DPS-om, objavili su da su “prvi ekonomski potezi vlade, kako su naveli, “tajno i organizovano” zaduženje od 750 miliona evra i gašenje nacionalnog brenda MA u državi koja zavisi od prihoda od turizma”.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, koji je pre tri godine predlagao uvođenje stačaja u MA, juče je reagovao na izjavu ministra da će troškovi osnivanja nove avio-kompanije iznositi nula.

“Ako u tome uspe naša ‘ekspertska vlada’, to će biti ‘model’ koji će iz krize izvući celu svetsku avio-industriju. Ovo obećanje mi više liči na ono premijera Zdravka Krivokapića da se verom mogu pomerati brda”, napisao je Konjević na svom tviter profilu.

Dugovanja MA na kraju 2019. godine su 102 miliona, akumulirani gubitak 98 miliona evra, a vrednost kompanije je bila minus 60 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar