Više od 100 povredjenih u noćnim sukobima Palestinaca i policije u Jerusalimu (VIDEO)

Više od 100 ljudi je povredjeno noćas u Jerusalimu u sukobima izmedju izraelskih policijskih snaga i palestinskih demonstranata, objavili su jutros lekarski i policijski izvori.

Palestinski Crveni krst prijavio je najmanje 105 povredjenih od kojih je njih oko 20 prebačeno u bolnicu dok je policija navela da je u svojim redovima imala 20 povredjenih i da je privela 44 osoba tokom okršaja.

Izraelska policija sukobila se noćas sa Palestincima ispred Starog grada Jerusalima gde je podigla barikade da spreči stotine jevrejskih ekstremista da dodju u tu oblast.

Sukobi su izbili kada su stotine pripadnika izraelskih snaga reda mobilisani da zaustave marš ekstremnodesničarskog jevrejskog pokreta Lahava.

Mladi Palestinci organizovali su kontrademonstracije da se suprotstave tom maršu i incidenti su izbili na ulasku u Stari grad, u istočnom delu Jerusalima, palestinskom sektoru koji je Izrael okupirao i pripojio, gde je policija zabranila pristup zonama obično masovno posećenim za vreme Ramazana.

Izraelska policija sinoć je saopštila da odobrava demonstracije u ime slobode izražavanja ali da će delovati protiv svakog oblika nasilja, i dodala da želi da se izbegnu sukobi.

Tenzije su još jače nego obično u gradu, gde se nalaze sveta mesta za Jevreje, hrišćane i muslimane i gde je dugo bilo žarište izraelsko-palestinskog nasilja.

Policija se sukobljava sa Palestincima svaku noć od početka muslimanskog svetog meseca Ramazana prošle nedelje, kada su vlasti postavile barikade na Kapiji Damaska, tradicionalnom mestu okupljanja na otvorenom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar