Visoki pripadnici vojske UKR optuzeni za genocid u Donbasu

MOSKVA – Ruski istražitelji za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik, optužoli su 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštio je Istražni komitet Rusije.

Tokom istrage, saradnici komiteta analizirali su veliki broj dokumenata i drugih podataka, prenosi RIA Novosti.

„Podaci koji su u njima sadržani omogućili su da se prošire optužbe protiv pojedinih visoko rangiranih ukrajinskih vojnih lica, umešanih u stradanje civila u Donbasu. Na osnovu tih dokaza 22 lica su optužena za genocid nad civilnim stanovništvom kome je ruski maternji jezik“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin održao je u Rostovu operativni sastanak, na kojem su razmatrana pitanja u vezi sa istragom zločina ukrajinskih nacionalista u samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

U skladu sa podacima komiteta, pokrenuto je 590 slučajeva u vezi sa događajima u Ukrajini. Tokom istrage je saslušano više od 169 hil?ada ljudi, od čega više od 42.000 žrtava.

Pres služba Komiteta dodaje da je Bastrikin naložio da se proširi istražiteljska grupa za istragu zločina, kako je navedeno, ukrajinskih nacionalista u Donbasu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar