VL: BiH pokazala sav svoj apsurd, Dodik spasava Pelješki most

ZAGREB – Hrvatski mediji pišu da je propao plan da se BiH zvanično usprotivi gradnji Pelješkog mosta, te da je Predsedništvo BiH u tome sprečio srpski član kolektivnog šefa te države, Milorad Dodik.

Večernji list piše da Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sa koalicionim partnerima ima apsolutnu većinu u parlamentu RS, pa je izvesno da će to telo podržati veto na današnju odluku Predsedništva BiH, koju su preglsavanjem doneli hrvatski i bošnjački član tog tela, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

„Propao je plan dvojice članova Predsedništva BiH, koje su na poslednjim izborima birali bošnjački birači, da se ta institucija u ime BiH zvanično usprotivi gradnji Pelješkog mosta i pokrene sudski spor dok su radovi u Malostonskom zalivu već u poodmakloj fazi“, piše list.

Kako se i očekivalo, dodaje se, Šefik Džaferović i Željko Komšić, su na današnjoj sednici Predsedništva u Sarajevu bili protiv gradnje Pelješkoga mosta ispunjavajući bošnjačku političku agendu, dok se predsedavajući tog tela, Milorad Dodik, tome usprotivio postavljajući pitanje vitalnog interesa, čime zahtev preostala dva člana pada u vodu.

„Time je zapravo BiH pokazala sav svoj apsurd, da srpski predstavnik brani legitimno pravo Hrvatske da povezuje svoje obale i dva dela teritorije, dok su protiv toga formalno bošnjački član državnog Predsjedništva Džaferović, kao i bh. Hrvatima nasilno nametnuti član državnog vrha Komšić“, piše Večernji.

Lit citira izjavu Dodika nakon sednice da je bilo i predloga za obustavljanje radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora s Hrvatskom.

„Komšić i Džaferović glasali su za tu odluku. U formalnom se smislu smatra usvojenom, ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegnuo kao srpski član Predsedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnićuu NSRS-u zašto to nije dobro“, rekao je Dodik nakon sednice, piše zagrebački večernjak.

Navodi da se takav rasplet s Komšićem mogao i očekivati s obzirom na to da na taj način on vraća dug Bošnjacima koji su ga izabrali.

Dodik je, pak, i pre isticao da Hrvatska ima pravo da gradi most na vlastitoj teritoriji, podseća list.

Podseća se, takođe, da je Zastupnički dom parlamenta BiH prošle godine usvojio neobvezujuću deklaraciju o Pelješkom mostu, kojom se traži prekid realizacije tog projekta do usuglašavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom o graničnoj liniji na moru. Odluku su podržali zastupnici svih bošnjačkih stranaka, ali i Srpska demokratska stranka.

Istovremeno je državni Dom naroda, u kojem bošnjačke stranke nemaju većinu, podržao gradnju Pelješkog mosta.

Koliko je BiH podeljena, pokazao je i primer korespondencije više institucija iz zemlje zavisno od toga da li podržavaju političku agendu Sarajeva, odnosno hrvatske strane.

Tako je napisano šest pisama najvišim zvaničnima Hrvatske i EU u kojima su, kako navodi Večernji, predstavnici Hrvata i Bošnjaka u BiH iznosili sasvim različita viđenja u vezi s Pelješkim mostom.

Protivljenje gradnji Pelješkog mosta stranke iz Sarajeva pravdaju “borbom” za razgraničenje na moru, koje je, iako nije ratifikovano, praktično na snazi od 1999.

Upravo se tim sporazumom Pelješki most gradi na teritoriji Hrvatske.

To, međutim, remeti deo planova da se u Neumu gradi teretna luka, a u njenom zaleđu terminal za ukapljeni plin, ukazuje Večernji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar