Vlada Italije odobrila reformu sporog krivičnog pravosuđa

RIM – Odlazeća vlada Italije odobrila je danas uredbu o reformi sporog sistema krivičnog pravosuđa, i tako otvorili put širim reformama neophodnim za održavanje protoka sredstava Evropske unije, javlja Rojters.

Kašnjenja u sudskim sporovima smatraju se razlogom odvraćanja stranih ulaganja, podrivanjem poverenja u pravni sistem i velikim kočenjem rasta treće najveće ekonomije evrozone, navodi britanska agencija

Evropska komisija je deo od svojih 200 milijardi evra za oporavak od pandemije za Italiju uslovila smanjenjem dužine suđenja za 25 odsto tokom pet godina u krivičnim predmetima i za 40 odsto u građanskim.

Rojters navodi da se reformom, verovatno najkontroverznijom u 18-mesečnoj vlasti premijera Marija Dragija, predlaže da se suđenja, ukoliko premaše trajanje koje im je određeno, ponište bez izricanja presude.

Kritičari kažu da će to omogućiti hiljadama kriminalaca da pobegnu pravdi, ali ministarka pravde Marta Kartabija ističe da reforma predviđa angažovanje 15.000 službenika kako bi bio olakšan posao sudija i pojednostavljene neke procedure.

Kartabija je navela da reforma predviđa i procedure kojima bi se podsticalo postizanje dogovora o krivici, čime bi se izbeglo da mnogi slučajevi uopšte završe na sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar