Vlasti Nagorno-Karabaha optužuju Azerbejdžan da je zarobio desetine jermenskih vojnika

Vlasti Nagorno-Karabaha optužile su danas azerbejdžanske snage da su zarobile nekoliko desetina jermenskih vojnika, kršeći mirovni sporazum  kojim su prošlog meseca okončani sukobi u regionu.

Arajik Harutiunian, predsednik Nagorno-Karabaha, rekao je da je zarobljeno nekoliko desetina pripadnika etničkih jermenskih snaga, dok je ombudsman za ljudska prava naveo da je reč o 60 vojnika, osudjujući azerbejdžansku akciju kao „apsolutno nedopustivu“.

Kasnije je vojska Nagorno-Karabaha saopštila da je 73 njenih vojnika nestalo. Vlasti Nagorno-Karabaha nisu tačno saopštile kada se incident dogodio.

Azerbejdžanske vlasti nisu reagovale na ove navode.

Prošle nedelje, jermenski i azerbejdžanski zvaničnici optuživali su se medjusobno za kršenje mirovnog sporazuma, kojim je Azerbejdžan ponovo stekao kontrolu nad većim delom teritorije koja je bila pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine.

Ruski mirovnjaci koji nadgledaju mirovni sporazum potvrdili su da je u petak došlo do sukoba u regionu u Hadrut i brzo se rasporedili u to područje kako bi obnovili prekid vatre.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski mirovnjaci pomogli jermenskim vojnicima koje su su azerbejdžanske sanage bile opkolile  da napuste područje u blizini sela Kin Takera i Kcaberda u oblasti Hadrut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar