Vodeći egipatski aktivista osuđen na 5 godina zatvora

KAIRO – Istaknuti egipatski aktivista Ala Abdel Fatah osuđen je na pet godina zatvora, nakon što mu je suđeno za širenje lažnih vesti, izjavio je jedan pravosudni izvor.

Bloger Mohamed Ibrahim i advokat Mohamed El-Baker, koji su se suočili sa istim optužbama, osuđeni su na po četiri godine zatvora, prenosi agencija Rojters.

Njih trojica su u pritvoru od septembra 2019. godine.
Abdel Fatah, vodeći aktivista u pobuni 2011. godine kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak posle tri decenije na vlasti, prethodno je od 2014. do 2019. godine bio u zatvoru.

Sestra Abdela Fataha, Sana Seif, osuđena je na godinu i po dana zatvora u martu pod sličnim optužbama nakon što je pozvala da zatvorenici budu oslobođeni tokom pandemije kovida-19.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je izjavio da je Vašington „razočaran“ presudama i da bi novinari i branioci ljudskih prava trebalo da budu u mogućnosti da ostvare svoju slobodu izražavanja bez suočavanja sa krivičnim kaznama.

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena u septembru je saopštila da će blokirati isplatu vojne pomoć Egiptu u vrednosti od 130 miliona dolara dok Kairo ne preduzme konkretne korake u vezi sa ljudskim pravima.

Prajs je, međutim, odbio da kaže da li bi dodatna pomoć sada mogla biti obustavljena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar