Vođa jemenskih Huta: Mudžahedini se ne plaše sankcija

SANA – Vođa jemenskih Huta, povezanih sa Iranom, Mohamed Ali el-Huti, odbacio je danas američke sankcije vojnim zvaničnicima i zapretio mogućim proširenim napadima na „agresorske zemlje“, nakon što ih je Vašington pozvao da se ozbiljno angažuje u mirovnim naporima.

„Mudžahedini se ne plaše sankcija“, rekao je El-Huti, šef vrhovnog revolucionarnog odbora, u objavi na Tviteru. „Ako nastave sa blokadom i agresijom, onda će možda biti napada na neočekivanim lokacijama u nekim agresorskim zemljama“, zapretio je on, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele sankcije dvojici vojnih zvaničnika Hutija, koji vode ofanzivu za zauzimanje Jemenske regije Marib, dok je američki specijalni izaslanik za Jemen pozivao na deeskalaciju i sporazum o prekidu vatre.

Huti se više od šest godina bore sa vojnom koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija, u ratu koji je odneo desetine hiljada života i gurnuo Jemen na ivicu gladi.

Pokret je nastavio s prekograničnim napadima na Saudijsku Arabiju i njenom ofanzivom na grad Marib, nakon što je Rijad u martu predložio sporazum o prekidu vatre širom zemlje, koji uključuje ponovno otvaranje vazdušnih i pomorskih veza sa oblastima pod kontrolom Hutija.

Ali Huti su insistirali da se ukinu ograničenja na luku Hodejda, glavnu ulaznu lokaciju za uvoz robe i aerodrom Sana pre bilo kakvih pregovora o primirju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu u martu 2015. godine, nakon što su Huti zbacili međunarodno priznatu vladu iz glavnog grada Sane, u sukobu koji se posmatra kao rat između rivala Saudijske Arabije i Irana, navodi Rojters.

Američki izaslanik Tim Lenderking u četvrtak je takođe pozvao koaliciju da ukloni ograničenja na sve jemenske luke i aerodrome, kako bi ublažila ono što Ujedinjene nacije nazivaju najvećom humanitarnom krizom na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar