Vođa Muslimanske braće osuđen na doživotni zatvor

KAIRO – Vođa egipatske zabranjene grupe Muslimanska braća Mahmud Ezat osuđen je danas zbog terorizma na doživotnu kaznu zatvora, javila je državna novinska agencija.

Prema izveštaju novinske agencije, sud u Kairu proglasio je Ezata, vršioca dužnosti vrhovnog vođe najstarije islamističke organizacije u zemlji, krivim za teroristička dela koja su usledila nakon vojnog svrgavanja prvog demokratski izabranog predsednika Egipta Mohameda Morsija, prenosi AP.

Prošlog leta je 76-godišnji Ezat uhapšen nakon što ga je policija pronašla dok se skrivao u stanu na periferiji Kaira. Prema tadašnjim vlastima, pretresom stana otkriveni su računari i mobilni telefoni sa šifrovanim softverom koji je Ezatu omogućio komunikaciju sa članovima grupe u Egiptu i inostranstvu. Pronađena su i dokumenta sa “destruktivnim planovima”, navela je policija.

Ežat je bio na slobodi od leta 2013. godine, nakon što je vojska uklonila Morsija, koji je takođe bio pripadnik Bratstva. Morsijeva kratkotrajna vladavina podelila je društvo i izazvala masovne proteste širom zemlje. Morsi je umro nakon što se onesvestio na sudu tokom jednog od suđenja u junu 2019. godine, podseća AP.

Smatralo se da je Ežat pobegao iz zemlje zajedno sa mnogim vođama grupe nakon razbijanja njihove organizacije.

Za vršioca dužnosti grupe imenovan je u avgustu 2013. godine. Osuđen je za nekoliko zločina povezanih sa terorizmom i dva puta je osuđen na smrt u odsustvu. Nakon hapšenja, ponovljeno mu je suđenje, kako nalaže egipatski zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar