Vodje jugoistočne Azije pozivaju na jedinstvo usred globalnih tenzija

Premijer Kambodže Hun Sen pozvao je danas na jedinstvo na otvaranju Istočnoazijskog samita u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu, navodeći da aktuelne globalne tenzije utiču na sve.

Premijer Kambodže čija zemlja je aktuelna predsedavajuća Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) rekao je na otvaranju samita koji se odvija paralelno sa sastankom ASEAN-a da je u zajedničkom interesu sveta da saradjuje u mirnom rešavanju razlika.

Skupu takodje prisustvuju predstavnici Rusije, Kine i SAD.

On je ovo rekao u vreme kada su regionalne tenzije jake izmedju SAD i Kine oko Tajvana i sve većih kineskih regionalnih pretenzija, dok je ruska invazija na Ukrajinu poremetila globalne lance snabdevanja i izazvala porast cena energenata i struje mnogo šire od Evrope.

Ne imenujući nijednu zemlju Hun Sen je izrazio nadu da će vodje da prigrle „duh zajedništva i podrže otvoren i inkluzivan multilateralizam, pragmatizam i uzajamno poštovanje u suočavanju sa egzistencijalnim i strateškim izazovima“ sa kojima su svi sučeni.

„Mnogi aktuelni izazovi i tenzije remete naše ranije teško zaslužene napore da promovišemo održiv razvoj i izazivaju veće teškoće u životima ljudi“, rekao je on na otvaranju skupa koji je u toku paralelno sa glavnim samitom ASEAN-a.

Medju učesnicima je američki predsednik Džozef Bajden i kineski premijer Li Kećijang, a skup je organizovan samo dan pre vrlo očekivanog sastanka Bajdena i kineskog predsednika Sija Djinpinga na margini samita G20 na Baliju u Indoneziji.

Današnjem sastanku takodje prisustvuje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kao i vodje Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Japana i drugi.

Bajden je juče obećao da će SAD raditi sa ASEAN-om, i poručio vodjama te strateški važne koalicije da će izgraditi bolju budućnosti koju svi žele da vide u regionu gde američki rival Kina takodje radi na proširenju svog uticaja.

Bajden je obećao da će saradjivati da se izgradi region koji je slobodan i otvoren, stabilan i prosperitetan, otporan i bezbedan.

Kineski premijer Li Kećijang je rekao na sastanku ASEAN-a, Kine, Japana i Južne Koreje da u vreme „turbulentne“ situacije sa globalnom bezbednošću, rastu unilateralizam i protekcionizam, kao i ekonomski i finansijski rizici, i globalni razvoj je suočen sa izazovima bez presedana.

Li je rekao da zemlje te grupe, vodeće privrede u istočnoj Aziji, treba da ostanu posvećene promociji mira, stabilnosti, razvoja i prosperiteta u regionu i dalje, i poboljšanju života ljudi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar