Vrhovni sud ukinuo zabranu upotrebe vozila u centru Madrida

MADRID – Španski vrhovni sud ukinuo je zabranu upotrebe automobila koji zagađuju centar Madrida zbog proceduralne greške, navedeno je u presudi koja je danas objavljena, što znači da će grad možda morati da povuče mere osmišljene da bi se ispunili standardi EU o kvalitetu vazduha.

Suspenziji takozvane centralne madridske šeme suprotstavila se konzervativna gradska administracija, koja je protiv trendova u evropskim prestonicama poput Pariza i Londona, koji žele da izbace automobile iz centra grada, preneo je Rojters.

Prethodna levičarska administracija donela je zabranu za većinu benzinskih i dizel automobila u centru grada kao način za rešavanje visokog nivoa azotnog dioksida u Madridu, koji krši evropske propise od 2010. godine.

Međutim, konzervativna Narodna stranka koja sada kontroliše opštinu, u koaliciji sa Siudadanosom, obećala je da će to promeniti, uprkos upozorenju Evropske komisije da bi Španija mogla biti sankcionisana ako ne obezbedi standarde kvaliteta vazduha.

„Madridski centralni plan o stvaranju zone sa niskim emisijama gasova mogla bi da bude dobra ideja … ali je izvedena na veoma loš način“, rekla je novinarima zamenica gradonacelnika Begona Viljasis.

Ona je navela da lokalna vlada ima novi plan, koji uključuje zonu sa niskim emisijama gasova, i koji je gotovo spreman za odobrenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar