Vrhovni tužilac Izraela: Nema osnove da se Netanjahuu zabrani da bude premijer iako je optužen

Vrhovni tužilac Izraela Avihaj Vaihaj Mandelblit izjavio je danas da nema pravne osnove za zabranu Benjaminu Netanjahuu da bude premijer iako je pod krivičnim optužbama.

Vrhovni sud treba da na ročištu u nedelju razmotri da li Netanjahu može biti diskvalifikovan za premijera pošto je krivično optužen.

Ukoliko Vrhovni sud odluči da Netanjahu ne može biti premijer, Izrael bi morao i na četvrte poslaničke izbore za nešto više od godinu dana.

Mišljenje vrhovnog tužioca predstavlja podršku Netanjahuu, premijeru sa najdužim stažom u istoriji Izraela.

Mandelblit je u mišljenju upućenom Vrhovnom sudu naveo da, iako krivične optužbe protiv premijera „ukazuju na velike probleme“ Netanjahua, one ne opravdavaju „sudsku intervenciju“ koja bi ga sprečila da obrazuje vladu.

Stotinak Netanjahuovih pristalica je danas protestovalo ispred Vrhovnog suda u Jerusalimu, pozivajući sudije da odbace prijave neprofitnih organizacija protiv njega, dok je nedaleko nekoliko desetina aktivista iz grupe protivnika Netanjahua „Crna zastava“ zahtevalo da mu se zabrani da bude premijer.

U nedelju će Vrhovni sud razmotriti podneske neprofitnih organizacija protiv koalicionog sporazuma Netanjahua i njegovog ranije glavnog političkog protivnika, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, o podeli vlasti.

Taj sporazum postignut početkom aprila je omogućio put za izlaženje Izraela iz političkog zastoja koji je trajao više od jedne godine i tri runde parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Po tom sporazumu Netanjahu i Ganc će se smenjivati na mestu premijera: Netanjahu bi to bio prvih 18 meseci mandata, a potom Ganc.

U sporazumu je i odredba o anektiranju dela okupirane Zapadne obale, uključujući jevrejska naselja, počev od 1. jula.

Nevladine organizacije traže da Vrhovni sud svakom optuženom političaru, te i Netanjahuu, zabrani da obrazuje vladu. Izraelski zakon od svih državnih zvačinika, izuzev od premijera, zahteva da podnesu ostavku ako su krivično optuženi.

Planirano je da idućeg meseca počne sudjenje Netanjahuu, optuženom za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja što sve on poriče tvrdeći da ga neosnovano proganjaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar