Vulkan Šiveluč na Kamčatki preti snažnom erupcijom

MOSKVA – Vulkan Šiveluč na poluostrvu Kamčatka na dalekom istoku Rusije postao je izuzetno aktivan i moguća je snažna erupcija, saopštio je danas Tim za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke.

„Nastavlja se rast kupole lave, imamo velika isparenja kao i usijanje kupole, eksplozije i vruće lavine koje prate ovaj proces“, navodi opservatorija na svojoj internet stranici, a prenosi Rojters.

Kako su naveli iz opservatorije, eksplozije pepela visoke od 10 do 15 kilometara mogu se desiti u bilo kom trenutku, a to može da utiče na međunarodne letove i nisko leteće letelice.

Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je direktora Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odeljenja Ruske akademije nauka Alekseja Ozerova, koji je rekao da kupola vulkana užarena.

„Noću kupola blista skoro celom površinom. Vrele lavine sa temperaturom od 1000 stepeni Celzijusa se kotrljaju niz padine, kao i piroklastični tokovi“, kazao je Ozerov i dodao da po poravilu, „ovakvo stanje se primećuje pre snažne paroksizmalne erupcije“.

Šiveluč je jedan od najvećih vulkana na Kamčatki, sa vrhom koji dostiže 3.283 metra, a uz to je i jedan od najaktivnijih vulkana na Kamčatki, sa oko 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, navodi britanska agencija.

Prema podacima NASE, poslednja jaka erupcija vulkana dogodila se 2007. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar