Za ugrožene potrebno 40 milijardi dolara godišnje

Ujedinjene nacije procenile su da je za humanitarnu pomoć ugroženima u konfliktima i prirodnim katastrofama potrebno 40 milijardi dolara godišnje.

Kako je navedeno, za pomoć ugroženima nedostaje 15 milijardi dolara, a medju predlozima kako da se nadoknadi taj iznos je mali dobrovoljni porez na ulaznice za fudbalske utakmice i ostale sportove, avionske karte, koncerte i druge manifestacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstavio je izveštaj o finansiranju humanitarne pomoći u kojem se navodi da svet troši oko 25 milijardi dolara za humanitarnu pomoć za 125 miliona ljudi koji su ugroženi ratovima i prirodnim katastrofama, što je 12 puta više u odnosu na 2000. godinu.

„Iako se izdvajaju rekordni iznosi za plemenite humanitarne akcije, darežljivost nikada nije bila tako nedovoljna“, rekao je Ban Ki Mun u Dubaiju.

Upozorava se da će, ako se trenutni trend nastavi, troškovi humanitarne pomoći dostići iznos od 50 milijardi  2030. godine.

U izveštaju UN pozivaju se vlade sa većim bogatstvom da obezbede više humanitarne pomoći.

Dodaje se da je 31 od 33 zemalja sa muslimanskom većinom pogodjeno konfliktima,  da 1,6 miliona sirijskih izbeglica ima smanjene obroke, a da 750.000 njih nije u mogućnosti da pohadja školu.

„Nažalost, lakše je isporučiti humanitarnu pomoć nego ulagati u politička rešenja“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju UN takodje se poziva na prestanak rivalstva izmedju humanitarnih organizacija i agencija za razvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Djoka

    Ako oni ne mogu da pomognu sami sebi uz redovno korišćenje kondoma, niko im ne može pomoći.