Zaharova: Američko naoružanje u Ukrajini je legitimna meta za Rusiju

MOSKVA – Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini predstavlja legitimnu metu za Rusiju i da će biti ili uništeno ili zaplenjeno.

Ona je dodala da će eventualna isporuka raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Patriot“ od strane Vašingtona Kijevu povećati rizik od direktnog mešanja američke vojske u ukrajinski sukob.

„SAD su 13. decembra objavile nameru da isporuče Ukrajini baterije protivvazdušne odbrane ‘Patriot’. Mnogi stručnjaci, uključujući i one iz inostranstva, zapitali su se koliko je razuman taj korak, koji bi mogao dovesti do eskalacije sukoba i povećati rizik od direktnog uključenja američke vojske u borbu“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Vašington neće moći da izbegne odgovornost za terorističke akcije Kijeva.

„Vašington je praktično postao jedna od strana u sukobu i neće moći da izbegne odgovornost u teroru koji je kijevski režim pokrenuo protiv ruskih civila“, rekla je ona.

Zaharova je ocenila da je nedavna poseta podsekretara UN Martina Grifitsa Hersonu provokativna i nedopustiva.

„Građani u Hersonu su na referendumu glasali za pridruživanje Rusiji, stoga je Grifitsova poseta nedopustiva. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš bi trebalo da stavi tačku na ovakve poteze svog osoblja“.

Komentarišući odluku poljskog Sejma da prizna Rusiju kao zemlju koja podržava terorizam, Zaharova je rekla da je ta odluka doneta po nalogu zapadnih zemalja koje vode antirusku kampanju i dodala da sekretarijat UN čini sve da izbegne direktne ocene i analize o ukrajinskoj krizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar