Zaharova: Predlog za razmenu Medvedčuka opasan trend

MOSKVA – Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o razmeni Viktora Medvedčuka za ukrajinske ratne zarobljenike, kao veoma opasan trend.

„Zelenski je juče izvestio o hapšenju lidera saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktora Medvedčuka i spremnosti da ga razmeni za ukrajinske ratne zarobljenike“, kazala je Zaharova i dodala da je to izuzetno opasno, prenosi agencija TAS S.

Ona je naglasila da je Rusija već videla takvu taktiku na Severnom Kavkazu devedesetih godina.

Podsetila je da su tada novinari, javne ličnosti i političari prvo su bili pozvani da posete područje gde su borbena dejstva, koja kontrolišu militanti i teroristi da bi potom tamo bili kidnapovani.

„Sudbina tih ljudi bila je drugačija. Ta taktika veoma podseća na ono što se danas dešava u Ukrajini. Izjave koje režim u Kijevu sada daje zvuče veoma slično onome što je naša zemlja čula na Severnom Kavkazu 1990-ih“, rekla je Zaharova.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je sinoć da je uhapšen Viktor Medvedčuk, poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar