Zahtev da vlada ukloni potonulu konstrukciju plinske platforme iz mora

ZAGREB – Povodom dve godine od potunuća plinske platforme Ivana D u vodama severnog Jadrana aktivisti Grinpisa projektovali su svetlosne poruke na zgradi Ine u Zagrebu, kojima od vlade traže da se trajno obezbedi mesto havarije, a potonula konstrukcija ukloni iz mora.

„Ivana D – 2 godine nebrige“, „Plinašima profit, Jadranu otpad“, „INA i Vlado RH, šta se čeka?“, „Počistite za sobom!“ neke su od poruka odaslanih INI i vladi.

„Samo dva meseca pre havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, videli smo pre točno dve godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INU i vladu da temeljno ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu“, kazala je Petra Andrić, programska voditeljka Grincpisa u Hrvatskoj.

Andrić je rekla da, prema njihovim informacijama, postoji i Rešenje Državnog inspektorata iz septembra prošle godine, kojim su, između ostalog, naloženi i „sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta Ivana D s morskog dna u roku od godine dana.

Međutim, to se do danas nije dogodilo, rekla je Andrić, prenosi HRT.

Poziva se na istraživanje javnog mnijenja, koje je za Grinpis provela agencija Promocija plus, prema kojem više od 70 odsto hrvatskih građana smatra da Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

„Tražimo da se mesto havarije trajno osigura od mogućih posledica po okolinu i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna“, ističe Andrić.

Istovremeno, istakla je, odbacuju kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona železa ostavi na dnu Jadrana kao veštačka greben, jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti.

“ Znači li to da se i preostalih devetnaest platformi planira oboriti na dno na kraju radnog veka pa da i tamo cveta morski život“, upitala je Andrić.

Zaključila je da INA, uz blagoslov vlade, nesmetano ulaže u nove bušotine dok istovremeno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana.

Stoga, istakla je, Grinpis poziva nadležno Ministarstvo privrede i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar