Zaoštrava se spor Pariza i Londona oko dozvola za ribarenje

PARIZ – Francuska je danas objavila da će, ukoliko se ne postigne dogovor sa Velikom Britanijom oko dozvola za ribolov, od sledeće nedelje zabraniti britanskim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke, nagoveštavajući da bi mogla i da ograniči snabdevanje energijom nekim ostrvima u Lamanšu.

Otkako je početkom godine Velika Britanija napustila ekonomski prostor Evropske unije, jaz u odnosima između Londona i Pariza se sve više produbljuje, prenosi AP.

Francuska je oštro protestovala protiv odluke Velike Britanije i ostrva Džerzi u Lamanšu da se delu flote francuskih ribarskih brodova ne izdaju dozvole za ribarenje u njihovim teritorijalnim vodama.

Francuska smatra da su ta ograničenja suprotna sporazumu koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

Međutim, veliki broj francuskih ribarskih brodova dobio je dozvolu za ribarenje u vodama oko Džerzija koji je svega 22 kilometra udaljen od francuske obale i zbog svoje specifične pozicije ima sopstvena ovlašćenja u pogledu odlučivanja kome se dozvoli ribolov u ostrvskim teritorijalnim vodama.

Uprava Džerzija je odobrila licence na osnovu svog tumačenja trgovinskog sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i EU i optužila Francusku da se ponaša „neproporcionalno“.

Francuska ministarstva za EU i za pomorske poslove u današnjem zajedničkom saopštenju najavila su da će Francuska, ukoliko dogovor ne bude postignut do 2. novembra, zabraniti britanskim ribarskim brodovima da uplovljavaju u određene luke, kao i da će pooštriti carinsku, bezbednosnu i drugu kontrolu prema svim britanskim plovilima i kamionima koji saobraćaju između Francuske i Velike Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar