Zarif priznaje, Rohani upozorava

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif priznao je danas da je Teheran lagao iranski narod u danima nakon obaranja ukrajinskog putničkog aviona u kojem je poginulo 176 ljudi, dok je predsednik te zemlje Hasan Rohani upozorio da bi evropski vojnici na Bliskom istoku mogli da budu u opasnosti nakon što su tri evropske zemlje kritikovale Teheran zbog kršenja nuklearnog sporazuma.

Zarifova izjava na bezbednosnom samitu u Nju Delhiju je prvi put da jedan iranski zvaničnik govori o ranijim navodima da se ukarajinski avion srušio zbog tehničkog kvara laž.

Istovremeno, navodi Rohanija na sednici vlade, koju je prenosila televizija, predstavljaju prvu direktnu pretnju Evropi, dok tenzije između Teherana i Vašingtona zbog povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma ostaju visoke, prenosi AP.

„Danas je američki vojnik u opasnosti, sutra bi evropski vojnik mogao da bude u opasnosti“, upozorio je Rohani.

Zarif je rekao da poslednjih nekoliko noći ljudi na ulicama Teherana protestuju jer su ih zvaničnici nekoliko dana lagali.

On je pohvalio iransku vojsku jer je bila dovoljno hrabra da tako brzo preuzme odgovornost.

Dodao je da su on i predsednik Rohani saznali da je raketa oborila avion tek u petak, dva dana nakon tragedije, zbog čega se postavlja pitanje koliko moći ima iranska civilna vlast u toj šiitskoj teokratskoj državi, navodi američka agencija i podseća da je iranska Revolucionarna garda koja je oborila avion, odmah znala da je njena raketa pogodila letelicu.

Revolucionarna garda odgovara jedino vrhovnom verskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar