Zastareva tužba protiv Asanža

Švedski zvaničnici pokušavaju da u poslednjem času privole osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na saslušanje povodom optužbi za seksualno napastvovanje koje će zastareti sledeće nedelje.

Asanža, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012, švedske vlasti traže zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje kada je 2010. boravio u Švedskoj.

Prema švedskom zakonu, Asanž mora biti ili formalno optužen ili oslobođen tri od četiri optužbe do 18. avgusta. Optužbe, međutim, ne mogu biti podnete dok se Asanž ne sasluša.

Švedska vlada saopštila je danas da razgovara s predstavnicima Ekvadora o Asanžu, ali će razgovori verovatno biti nastavljeni i posle 18. avgusta, pa bi zbog zastarelosti većine optužbi Švedska mogla odustati od celog slučaja, navodi Asošiejtid pres.

Švedska želi da ispita Asanža zbog navodnog silovanja, napastvovanja i prinude na seks. Žrtve su, navodno, dve žene koje je on upoznao 2010. godine.

Ekvador je Asanžu pružio politički azil, ali on prvo mora da izađe iz ambasade u Britaniji da bi došao u tu zemlju.

On se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu da bi izbegao zahtev Švedske za izručenje. Od tada britanska policija dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe.

Asanž poriče optužbe i veruje da je isporučenje Švedskoj zapravo prvi korak ka tome da Švedska njega isporuči SAD, pošto je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar