Zašto predsedniku Gvatemale nije odobren ulazak u Venecuelu?

KARAKAS – Novoizabrani predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei izjavio je da mu nije dozvoljeno da uđe u Venecuelu, gde je nameravao da se sastane sa liderom opozicije Huanom Gvaidom.

Đamatei, koji preuzima dužnost predsednika Gvatemale 14. januara, doleteo je komercijalnim letom na aerodrom u Karakas, gde se njegova poseta i okončala, prenosi AP.

„Nisu nam dozvolili ulazak u Venecuelu. Ispratili su nas i ukrcali u avion za povratak“, objavio je u video snimku objavljenom na Tviteru Đamatei, izrazivši podršku Gvaidu.

Gvaido je došao na aerodrom da pozdravi Đamateija.

Zvaničnici Venecuele su saopštili da je Đamatei vraćen, jer je prekršio protokol koji se odnosi na šefove država.

Đamatei je u drugom video snimku naveo da je planirao da pozove Gvaida na svoju inauguraciju i pozove Venecuelu da se vrati demokratiji, što bi uključilo i oslobađanje političkih zatvorenika i neodložno raspisivanje izbora.

Gvaido je potom govorio u jednom privatnom univerzitetu, gde je trebalo da se sastane sa Đamateijem, navodeći da je vlada Nikolasa Madura pribegla „nepotrebnoj, bez presedana diplomatskoj agresiji“, ne dozvolivši ulazak lideru Gvatemale.

Vlada Madura je saopštila da je Đamatei poznat kao novoizabrani predsednik Gvatemale, ali da on nije tako nameravao da uđe u Venecuelu, već je dao italijanski pasoš i rekao da dolazi kao turista u privatnu posetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar