Zatvaraju sedam džamija i proteruju 60 imama i njihove porodice

Austrijski kancelar Sebastian Kurc najavio je da će Beč proterati sveštenike koji se finansiraju iz inostranstva kao i da će zatvoriti sedam džamija u zemlji, a sve u cilju borbe protiv „političkog islama“.

Zatvaranje džamija uključuje i onu u Beču koju vodi turska krajnje desničarska organizacija, kao i još šest koje vodi arapska verska zajednica, rekao je Kurc na konferenciji za novinare.

– U našoj zemlji nema mesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove – rekao je Kurc.

Ministar unutrašnjih poslova, kako javlja Frans pres, pojasnio je da će biti proterano šezdesetak imama i njihovih porodica, od oko 260 koliko ih deluje u Austriji.

Iako austrijski zakon zabranjuje finansiranje klerika iz inostranstva, turska organizacija ATIB – kojoj pripadaju imami – zaobišla je zabranu, rekao je ministar kulture Gernot Bluemel čiji resor uključuje i verska pitanja.

Naglasio je da je turska džamija zatvorena zbog krajnje desničarskog ekstremizma i zbog što nema dozvolu za rad od Austrijske islamske zajednice, vrhovne grupe koja predstavlja muslimane u toj zemlji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

austrijaDžamije
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • boki

    Vide ti Kurca!

  • Radoslav Radović

    Nijemac je Nijemac.Kad su pravili Albaniju i Kosovo na teritoriji Srpske države tamo im nijesu smetale džamije niti nekakav politički islam.Sad kad je došlo vrijeme da njemice obuku dimije smeta im i samo ime Islam,ali neće moći, neće proći.Dimije će obući cijela Evropa a i dobar dio muške popuacije, jer se dvoume jesu li muško ili žesko.Švabica se dimijama hvali,baš su ljepe ništa im ne fali.Srbi su pogriješili na Kosovu 1389.Trebali su se udružiti sa Turcima a ne ratovati protiv njih,pa nebi bilo kurve Evrope.

  • bambi

    Mislim da se zatvaraju zapravo one kojima treba renoviranje. Od Kurca covek nikad ne zna sta da ocekuje

  • Anonimni

    Mislim da se zatvaraju zapravo one kojima treba renoviranje. Od Kurca covek nikad ne zna sta da ocekuje

  • Anonimni

    ostaje jos 253

  • Anonimni

    takoe