Ponovo otvorena stanica „Keleti“, ali ne za migrante (Video)

Glavna međunarodna železnička stanica u Budimpešti „Keleti“ (Istočna), ponovo je, oko 10 časova, otvorena za saobraćaj, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu, objavila je mađarska agencija MTI.

Izveštač mađarske agencije javio je da je, dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno da se ukrcaju u vozove za Beč.

Stanica „Keleti“ bila je jutros privremeno zatvorena a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbeglica pokušalo da uđe u vozove za Austriju i Nemačku.

Putnici su preko razglasa obavešteni da sa stanice neće krenuti nijedan voz niti će u nju ući, javio je reporter agencije AFP.

Obaveštenje je usledilo pošto je oko 500 migranata – muškaraca, žena i dece – pokušalo da uđe u poslednji voz za Beč.

Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice s koje polaze svi vozovi za Austriju i Nemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz.

Rojters je naknadno javio da je stotine gnevnih migranata demonstriralo, tražeći ponovno otvaranje stanice i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Migranti su mahali kartama, pljeskali i vikali, skandirajući „Nemačka, Nemačka“, a policija je formirala kordon na ulazu u stanicu, izveštava novinar britanske agencije.

Vladin portparol Zoltan Kovač je Rojtersu na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i „šengensku“ vizu.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.

Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.

Samo tokom jučerašnjeg dana, 3.650 migranata stiglo je vozovima u Beč, što je najveći broj za jedan dan od početka godine, saopštila je austrijska policija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budimpestaKeletimadjarskaželeznička stanica
Komentari (0)
Dodaj komentar