Zelenski: Razumemo, nisu nam otvorena vrata za clanstvo uNATO

LONDON – Ukrajina razume da nema otvorena vrata za članstvo u NATO i zato predlaže način da se nezavisno zaštiti, pod uslovom da ima bezbednosne garancije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraćajući se putem video-linka na sastanku lidera Združenih ekspedicionih snaga u Londonu.

„Ako ne možemo da ujedmo kroz otvorena vrata, onda moramo da sarađujemo sa udruženjima sa kojima možemo, koja će nam pomoći i zaštiti nas…I da imamo odvojene garancije“, rekao je Zelenski.

On tvrdi da je 97 dece ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da se ukrajinski narod trenutno više oslanja na podršku međunarodnih partnera, nego na NATO, dodaje Bi-Bi-Si.

On je naveo da Ukrajina razume da nije članica NATO i da je predložila način da se nezavisno zaštite njeno nebo i ljudi.

„Naravno, Ukrajina nije članica NATO, mi to razumemo. Dugi niz godina smo slušali o otvorenim vratima, ali smo čuli i da na ta vrata ne možemo da uđemo“, rekao je Zelenski.

On je ocenio da bi države koje se graniče sa Rusijom trebalo da razmisle o svojim „nezavisnim odbrambenim sposobnostima“ izvan NATO-a.

Obraćajući se britanskom premijeru i liderima drugih zemalja, Zelenski je izrazio frustracije zbog odbijanja NATO da uvede zonu zabrane leta nad Ukrajinom, prenosi Bi-Bi-Si.

Zelenski je rekao da je NATO „najjači savez na svetu“, ali da su neke članice ovog saveza „hipnotizovane ruskom agresijom“.

„Čujemo puno razgovora o trećem svetskom ratu, da bi navodno mogao da počne ako NATO zatvori nebo nad Ukrajinom za ruske rakete i avione i da zato humanitarna zona zabrane letova još nije uspostavljena“, rekao je Zelenski.

On tvrdi da takav stav omogućuje ruskoj vojski da bombarduje gradove u Ukrajini i „diže u vazduh stambene blokove, bolnice i škole“.

On je pozdravio sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, ali je ocenio da one nisu dovoljne da se okonča, kako je rekao, „ruska agresija“.

Zelenski je pozvao na uvođenje potpunog trgovinskog embarga i kritikovao firme koje su nastavile da posluju sa Rusijom nakon njene akcije u Ukrajini.

On je rekao da se pošiljke zaliha iz Velike Britanije i drugih zemalja brzo troše.

„Iznos koji dobijemo nedeljno obično se koristi u roku od 20 sati“, rekao je Zelenski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar