Zelenski u poseti Velikoj Britaniji, Rodžer Voters pozvan u Savet bezbednosti UN

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je u poseti Velikoj Britaniji, gde će se sastati se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, saopštila je Sunakova kancelarija.

Zelenski će se tokom posete Britaniji sresti i sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim.

Kako se navodi, Zelenski će posetiti ukrajinske trupe, koje su na obuci u Britaniji i obratiti se britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Sunakova kancelarija objavila planove za proširenje obuke za oružane snage Ukrajine i da će biti obučavani i piloti borbenih aviona i marinci, kao i da će biti ubrzavano snabdevanje ukrajinske vojske opremom.

RUSIJA je zatražila od nekadašnjeg basiste i suosnivača britanskog rok benda Pink Flojd Rodžera Votersa da govori na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, koju je Moskva sazvala kako bi se razgovaralo o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Votersa su ranije kritikovali prozapadni mediji kada je u septembru na svom sajtu objavio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj, kao i zbog zalaganja protiv snabdevanja Kijeva oružjem, prenosi Rojters.

„Da vidimo šta će reći. On ima svoj stav i čućete ga“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja i u šali dodao da će Voters možda i pevati.

Petnaestočlani SB UN sastajao se u više navrata otkako je otpočeo rat u Ukrajini 24. februara prošle godine.

SEKRETAR RUSKOG SAVETA BEZBEDNOSTI Nikolaj Patrušev izjavio je na petom multilateralnom sastanku izaslanika za bezbednost povodim situacije u Avganistanu da će SAD nastaviti sa svojim geopolitičkim eksperimentima u svetu, prenosi TAŠ.

„Nema sumnje da će Amerikanci nastaviti sa svojim geopolitičkim eksperimentima po svetu, pre svega u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu, ali i na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi,“ rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, žarište nestabilnosti koje je Zapad stvorio u Avganistanu može da se proširi na sve zemlje u regionu zbog ogromne količine oružja koje je iza sebe ostavila zapadna koalicija prilikom povlačenja iz Avganistana.

ZAMENIK MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA RUSIJE Aleksandar Gruško izjavio je da Evropska unija nije ispunila svoja obećanja vezana za ukidanje ograničenja izvoza ruske hrane i đubriva u okviru Sporazum o žitu.

„Evropska komisija tvrdi da sankcije usmerene protiv ruskih poljoprivrednih proizvođača navodno nisu na snazi, ali u stvarnosti je paket sankcija i dalje važeći. Države članice odlučuju da li će ih primeniti ili ne,“ rekao je Gruško, prenosi TAŠ.

Na taj način su prekršene garancije koje je Evropska unija dala pre svega generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu, koji se „aktivno uključio u implementaciju drugog dela Istanbulskog paketa“, zaključio je Gruško.

ZAPADNE zemlje neće odustati od pokušaja da „zabiju klin“ u odnose Moskve i Minska, ali to neće uspeti. Zemlje sprovode zajedničke projekte, integracija je u toku, rekao je prvi zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta Federacije Vladimir Džabarov.

„Zapad neće prestati da pokušava da zabije klin u odnose između Rusije i Belorusije , ali to neće uspeti“, rekao je političar tokom brifinga u medijskoj grupi „Rusija sivodnja“, prenose RIA Novosti.

On je istakao da postoji duboka integracija zemalja u ekonomiji, iste pozicije u spoljnoj politici.

Istovremeno, Džabarov je naglasio da državama cilj nije ujedinjenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar